Разведен съм отскоро. Имаме израстнал, пълнолетен син, когото отгледах и чувствам като свой, но по една случайност (кръводарение) открих, че имаме различни кръвни групи. Поръчах и ДНК проба (стават всякакви грешки), която категорично ме изключва като биологичен баща. Със сина нямаме никакви проблеми – той е разгневен от измамата не по–малко от мене.
Мога ли да предявя някакъв иск срещу измамницата и на какво основание (измама, предадено доверие, или нещо друго), ако изобщо е предвидено някаква база за морална или каквато и да било компенсация в закона?
Благодаря!
- Дата и час: 19 Дек 2024, 06:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорна ли е майката по някоя точка от закона
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Що, бе, ако се приеме, че е претърпял вреди от това?
Те са настъпили сега, когато е разбрал. Не е изтекла давността.
Може този случай да е истински, но аз все съм си мислел, че ако преди 50-100 години не е имало противозачатъчни, съвременните женени/ омъжени любовници имат достатъчно акъл да не правят деца съвместно. ? Ама може.
Те са настъпили сега, когато е разбрал. Не е изтекла давността.
Може този случай да е истински, но аз все съм си мислел, че ако преди 50-100 години не е имало противозачатъчни, съвременните женени/ омъжени любовници имат достатъчно акъл да не правят деца съвместно. ? Ама може.
- Койчо от Конаре
Ще Ви посъветвам да се обърнете към адвокат.
Опасявам се, че тук няма да намерите отговор на въпроса си.
Опасявам се, че тук няма да намерите отговор на въпроса си.
- dess_74
- Потребител
На скоро...
... говорих с вещо лице точно по кръвно-груповите. Коментирахме до колко надеждна е обаче ДНК експертизата. Малко ме изненада със становището си, но ми обясни че се изследват 8 или 10 маркера, стандартни, ако няма съвпадение на поне 6 респективно 8 лицето се изключвате като възможен баща, НО в медицинската практика имало случаи на несъвпадение изобщо на всичките 8 респ. 10 маркера, а после като се направи ново изследване въз основа на други различни вече 12 маркера се установява пълно сходство. Доколко е вярно не знам, но това коментира той!
- gery
- Потребител
До Гери
Блаодаря на всички!
Гери, ДНК експертизата е извършена в чужбина и резултатите е се признават международно, навсякъде, където законите допускат съдебно производство за компенсация в следствие на особено тежка измама, за нанесени трайни морални, материални и емоционални вреди. В много страни давност няма, защото се приема, че измамата може да бъде разкрита по всяко време и колкото по-късно, толкова повече вреди са нанесени. В някои страни, освен морални компенсации е допустимо и присъждането на punitive damages (не зная как е на български).
Какво е законодателството в този смисъл у нас и как се третира тази проблематика? Това е, което ме интересува.
И освен това, в края на краищата не опира ли всичко до това дали тези ДНК екпертизи се признават от съда, вместо тяхната точност от научно-академична гледна точка?
Гери, ДНК експертизата е извършена в чужбина и резултатите е се признават международно, навсякъде, където законите допускат съдебно производство за компенсация в следствие на особено тежка измама, за нанесени трайни морални, материални и емоционални вреди. В много страни давност няма, защото се приема, че измамата може да бъде разкрита по всяко време и колкото по-късно, толкова повече вреди са нанесени. В някои страни, освен морални компенсации е допустимо и присъждането на punitive damages (не зная как е на български).
Какво е законодателството в този смисъл у нас и как се третира тази проблематика? Това е, което ме интересува.
И освен това, в края на краищата не опира ли всичко до това дали тези ДНК екпертизи се признават от съда, вместо тяхната точност от научно-академична гледна точка?
- Измамен
Съжалявам, но...
...тук нивото на ДНК анализ не е особено високо. Реактивите са доста скъпички, а нашите специалисти се справят с подръчни материали. Много съвременни изследвания въобще не се правят в България. Много правни конструкции и институти въобще липсват в нашето законодателство. Мисля, че един иск срещу съпругата ви в България би бил обречен на неуспех, е някой може да ви даде напразни надежди и да ви вземе парите, но от гледна точка на нашето право се съмнявам да има положителен изход... Съгласна съм, че не е справедливо, но как ще докажете, че тя умишлено е скрила този факт от вас, а как ще докажете че не сте знаели за това обстоятелство още от самото раждане на детето и сега просто защото вашите отношения са например влошени – вие искате да я „накажете”. Нещо повече независимо от ДНК анализът синът ви ще ви бъде син, защото няма правна възможност произходът да бъде оспорен. Това е! Иначе наистина ви разбирам, наясно съм колко сте разочарован, но това е действителното положение.
- gery
- Потребител
Връзка
Гери, за мене сте един от най-ерудираните участници в този форум (формата е безлична, очевидно сте жена). Имам предстоящо дело от различен характер. И-мейлът под постингите Ви дава ли ми директна връзка с вас? Искам да изложа случая преди евентуално да Ви наема. За съжаление това засега може да стане само чрез и-мейл по географски причини.
- Измамен
Да...
... това е мейла ми, не се чувствайте ангажиран ще ми е приятно дори и само да обсъдим казусът ви. Не е задължително да ме ангажирате , форумът е за взаимопомощ, а на мен ми е драго да помагам в свободното си време - тренировка за сивите клетки!
- gery
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|