начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

ипотека

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ипотека

Мнениеот somebodyelse » 14 Ное 2005, 16:35

Здравейте,
Обръщам се към вас с молба за помощ по един семеен проблем. Във връзка с недвижим имот собственост на женена двойка, като жената живее в чужбина, ме интересува има ли възможност съответният имот да бъде ипотекиран от мъжа (въпреки, че жената не желае да се ипотекира). Къщата е на името на мъжа, но съответно след като са женени би трябвало всичко придобито по време на брака да се дели по равно.
Благодаря ви предварително.
somebodyelse

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 16:52

Въпросния имот през време на брака ли е придобит. Ако е така мисля че без нейното съгласие няма да стане
Гост

ипотека

Мнениеот somebodyelse » 14 Ное 2005, 16:59

да, по време на брака е придобит, но със сигурност ли няма някаква вратичка в закона, където съпруга да се възползва, тъй като имота е на негово име.
somebodyelse

Мнениеот недаващ » 14 Ное 2005, 17:04

искаш,ама законно няма :D иначе можете да си направите каквото искате :twisted: като се върне жената - тогава ще стане интересно :lol:
недаващ

Мнениеот lora_d » 14 Ное 2005, 17:12

съпругата може да изпрати от чужбина изрично пълномощно за учредяване на ипотека, тя може да упэълномощи както съпруга си, така и всяко др. трето лице. Другият вариант е тяда се яви лично пред нотариуса, но без нейно съгласие не може, ако имотът е съпружеска имуществена общност-придобит е по време на брака или пък елична осбстовеност на единия съпруг, но е семейно жилище
lora_d

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 18:12

със сигурност ли няма някаква вратичка в закона, където съпруга да се възползва, тъй като имота е на негово име.

А какво означава "вратичка", понеже аз съм изчел много закони, ама в тях срещам само текстове и правни норми. Закон с вратички в него не съм видял - ако знаеш някой, моля те насочи ме, за да не си умра прост. А иначе колегите ти казаха какво може и какво - не.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Ное 2005, 22:57

Не можете да учредявате ипотека без съпругата!
Гост

Мнениеот Гост » 17 Ное 2005, 13:03

По принцип, когато се учредява ипотека си изисква и декларация за семейно състояние и удостоверение за брак, така че въпреки че нотариалният акт е на името на мъжът, ще се установи при ипотеката, че имотът е съпружеска имуществена общност.
Но.. ПРИ НОТАРИУСИТЕ НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА.. онзи ден нали продадоха колата на главния прокурор
Гост

Мнениеот batко1 » 18 Ное 2005, 15:25

Разбирасе, че е възможно учредяването на ипотека без съгласието на съпругата. Нещо повече посочената ипотека не е нищожна и ще обвърже длъжника. Проблем в случая е че съпругата може да се възползва от пеавото си да атакува сделката в 6 мес. срок от узнаването- вж. СК, по отношение на нея ипотеката е относително недеиствителна.
batко1

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 18:28

Значи, ако кредиторът иска да е сигурно обезпечен, няма интерес от ипотека без съпругата 8)
Гост

Назад към Семейни казуси