начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

нуждая се от съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нуждая се от съвет

Мнениеот венета » 28 Ное 2005, 14:05

След няколко години работа в чужбина със съпруга ми успяхме да съберем достъчно пари за жилище в България. Изпратихме парите на свекърва ми и тя закупи апартамент който обаче е на нейно име. По същото време родителите на съпруга ми прехвърлиха техния собствен апартамент на мъжа ми под формата на дарение (без условие за гледане или издръжка, но като си запазват правото да живеят в него докато са живи).
В момента нямаме достъп до нито един от двата апартамента ( закупеният с наши пари е даден под наем на квартиранти от родителите на мъжа ми без наше съгласие , докато те продължават да живеят в техния собствен апартамент=дарението).
Според мъжа ми в ситуацията няма нищо нередно тъй като той смята и двата апартамента за свои и не вярва че родителите му биха го ощетили като отменят дарението или решат да препишат единия или другия апартамент на сестра му.
Права ли сам да се чувствам ощетена и да настоявам апартаментът закупен със средства придобити по време на брака ни да бъде прехвърлен на наше име ( или дори само на името на мъжа ми но ако това стане като покупко-продажба).
Моля посъветвайте ме какво ще е най доброто разрешение на проблема.
Благодаря предварително.
венета

Мнениеот net » 28 Ное 2005, 16:29

Покупко-продажба. Няма значение дали на двамата или на единия.Придобитото по време на брака е семейна имуществена общност. А що касае дареният апартамент, някога сестрата може да оспори направеното дарение, тъй като всеки от наследниците има право на запазена част от наследството.
net

Мнениеот Гост » 28 Ное 2005, 17:09

Благодаря ви за отговора.
Гост

Мнениеот gery » 28 Ное 2005, 17:21

Съжалявам, но реално вие не сте собственици на апартаментът закупен с вашите средства, така че не може да имате претенция за това, че е даден под наем. По отношение на дарения имот – родителите на съпругът ви имат учредено право на ползване, а вие съгласно ЗС сте длъжни да не им пречите да го упражняват, т.е. вие сте така наречения „гол собственик” – т.е. съпругът ви. Лошото е, че сестрата на съпругът ви може да атакува дарението, като такова накърняващо запазената и част след смъртта на родителите на съпругът ви. Нещо повече тя ще наследи и част от апартамента, купен с вашите средства. Цялата ситуация ми е изключително странна – особено в частта в която вие сте дали средства, а като собственик фигурира свекърва ви.
gery
Потребител

Мнениеот ostin » 30 Ное 2005, 15:49

Според мен трябва да убедите съпруга си и той да поиска от родители те си да ви прехвърлят апартамента, за който твърдите, че е купен с ваши средства на тяхно име. За разлика от колегата по-горе, който смята че това трябва да стане с покупко продажба, мисля че по-добрия вариант е прехвърляне срещу задължение за гледане и издръжка. По този начин и двамата със съпруга ви ставате собственици на имота и сестрата на съпруга ви няма да може да развали сделката. Продажбата по принцип може да се атакува от зълва ви като симулативна сделка-скрито дарение. Ако направите покупко продажба накарайте зълва си да подпише декларация, че знае че имота е купен с ваши средства.
ostin
Потребител

Мнениеот венета » 04 Дек 2005, 12:38

не разбирам защо трябва апартаментът закупен с наши средства да ни бъде прехвърлен срещу гледане и издръжка, те си имат собствен апартамент които могат да дарят с условие на гледане/издръжка или на мъжа ми или на сестра му или дори на трето лице.
венета

Назад към Семейни казуси