начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Моля за правен съвет относно осиновяване!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за правен съвет относно осиновяване!

Мнениеот mery_76 » 01 Дек 2005, 17:51

Здравейте на всички от екипа на Lex.bg и на участниците в този правен форум, въпроса ми към Вас е много деликатен, затова се нуждая от професионално и компетентно мнение. Със съпруга ми искаме да осиновим дете на наши близки познати, което е на 4-ри годинки. Биологичните му родители са разведени отдавна, бащата има вече друго семейство и дете, а майката ходи в чужбина през всеки 3-и месеца и не полага трайни грижи за детето, което в момента се отглежда при недотам добри условия на живот от нейната майка, която също е и много финансово затруднена, защото се грижи едновременно освен за това дете и за още едно, което е на 2-е годинки и е от друг пореден незаконен мъж след развода на дъщеря и. След наколко срещи детето свикна изключително много с нас, а и още при първото ни съвместно запознанство с него то започна да ни нарича от втория час на мама и тате, думи които никога не бе изричало до сега. Искам да уточня, че детето е родено по време на развода м/у родителите си и всъщност то носи само имената на биологичния си баща, но не го знае и познава изобщо, а и той не желае никакви контакти и връзки с него, поради изпитваща неприязън и лоши спомени от предишния си брак с майката. Въпроса ми е, ако и двамата биологични родители се откажат с декларация от родителските си права над детето дали може, разбира се с тяхното доброволно съгласие то да бъде напълно осиновено от мен и съпруга ми? Моля за вашия професионален съвет, за да ми разясните, каква точно е цялата процедура, която трябва да предприемем в нашия случай, имайки се и в предвид, че категорично неискаме със съпруга ми детето да бъде настанено в социален дом. Причината е, че се привързахме много бързо към него и го възприемаме вече като свое родно дете, каквото всъщност все още нямаме със съпруга ми. Просто детето е великолепно във всяко едно отношение и не заслужава такава съдба. Каква е възможността то да остане при нас според законовата разпоредба, докато получим изцяло пълните си родителските права над него? Надявам се ме разбирате правилно, защото всичко това според мен е много стресиращо за едно 4-ри годишно дете и последващата психическа травма в/у него не е никак маловажна и незначителна за бъдещето му. Много се извинявам, ако излагайки проблема си съм подходила по-емоционално и съм била прекалено обстоятелствена, но това в кратък вид е допитването ми към Вас и съответно то е придружено с молба за компетентна правна помощ.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!
mery_76
Нов потребител

Мнениеот gery » 01 Дек 2005, 17:57

Здравейте,
Разбирам желанието да осиновите това детенце, но уви надали моя отговор ще ви обнадежди. Дори майка му и баща му да дадат съгласие детето да бъде осиновено, няма гаранция че вие ще може да го осиновите. Съгласно последните промени в СК в частта за осиновяването, децата се вписват в особен регистър. За да бъдете осиновители вие също трябва да бъдете вписани в друг регистър на одобрените да бъдат осиновители лице. След вписването ви, ще ви бъде предложено дете, което е вписано в регистъра на дадените за осиновяване деца. Сами разбирате, че за да осиновите точно това дете първо трябва да се впишете в регистъра, а след това да разчитате на късмет точно то да ви бъде предложено. Знам, че звучи ужасно, като механизъм, но тези промени бяха предприети с цел пресичане на възможни злоупотреби с дадените за осиновяване деца.
Съжалявам ако моя отговор ви разочарова, ще се радвам да ви помогна, но дори и да решите да поемете този риск първо трябва да бъдете вписани в регистъра на осиновителите. Ако имате други въпроси ще се радвам да отговоря и на тях.
Поздрави!
gery
Потребител

Мнениеот gery » 01 Дек 2005, 18:00

Уточнявам, че казаното се отнася за пълно осиновяване.
Може да се опита непълно осиновяване, но не знам дали това е приемливо за вас...
gery
Потребител

Назад към Семейни казуси