Здравейте
Искам за попитам може ли един човек да разбере дали е бил осиновен? В случай, че е пълнолетен може ли да подаде до някоя институция молба и да поиска информация. Зная, че в Америка ако си на 18г. можеш да разбереш като подадеш молба в гражданският регистър. Същото важи и за родител, който иска да види детето си. Няма право да се срещне с него преди да е навършило пълнолетие.
В България това възможно ли е? Какво трябва да направя?
Имам съмнения и това е всичко. А искам да зная истината и това ми пречи, адски ме дразни, все едно имам болно гърло. Все пак в съда какво ли не среща човек, сигурно питането ми няма да изглежда странно.
Благодаря предварително
П.С. В общината разбрах, че законовият срок за издаване акт за раждане е 7 дни. На въпроса защо акта ми е издаден 18 дни след раждането ми казаха, че тогава законите били други. Порових се из актовете за раждане в семейството и приятелите родени в моята година. На абсолютно всички акта е в този законов 7-дневен срок.
- Дата и час: 23 Дек 2024, 01:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тайна ли е Осиновяването?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Тайна ли е Осиновяването?
Семеен кодекс
Право на информация
(загл.ново,ДВ,бр.63 от 2003 г.)
Чл.67б. (нов,ДВ,бр.63 от 2003 г.)
(1) Осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врати, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.
(2) Решението на окръжния съд може да се обжалва по общия ред от лицата по ал.1.
Възможни са изключения! Поради спор за името на дъщеря ми /на 23 г./ АР е издаден след законния срок. Преследваше ме длъжностното лице в родилния дом с един именник. За дл.л. беше скандално, че не може да си изпълни задълженията. Разбирате с кого е бил спора, нали?
Право на информация
(загл.ново,ДВ,бр.63 от 2003 г.)
Чл.67б. (нов,ДВ,бр.63 от 2003 г.)
(1) Осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врати, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.
(2) Решението на окръжния съд може да се обжалва по общия ред от лицата по ал.1.
Възможни са изключения! Поради спор за името на дъщеря ми /на 23 г./ АР е издаден след законния срок. Преследваше ме длъжностното лице в родилния дом с един именник. За дл.л. беше скандално, че не може да си изпълни задълженията. Разбирате с кого е бил спора, нали?
- Moron
Да, но в Америка психиката е друга и никой не крие осиновяването като някакъв срамен факт. Там, човек или родител може да ти каже "аз съм осиновен" с тон като "аз съм Иван", а тук се робува на някакви норми на поведение от 16-ти век.
- осиновен
Благодаря за отговорите
Може ли някой ако знае дали наистина 7 дни е законовият срок за издаване на акт за раждане?
Явно е невъзможно да разбера по нормален начин, без да разъбрквам живота на другите и да отварям стари рани.
Просто искам да знам.
Може ли някой ако знае дали наистина 7 дни е законовият срок за издаване на акт за раждане?
Явно е невъзможно да разбера по нормален начин, без да разъбрквам живота на другите и да отварям стари рани.
Просто искам да знам.
- Деница
осиновен написа:Да, но в Америка психиката е друга и никой не крие осиновяването като някакъв срамен факт. Там, човек или родител може да ти каже "аз съм осиновен" с тон като "аз съм Иван", а тук се робува на някакви норми на поведение от 16-ти век.
- Гост
Най-добрият начин да разбереш дали си осиновена е когато поговориш с родителите си или роднини и близки.
Аз съм осиновена и датата на акта ми за раждане е с 45 дни по късна, защото е трябвало да мине процедурата по осиновяване в съда.
Виждала съм обаче актове за раждане на осиновени хора с дати, които отговарят на сроковете по закон - преди и сега срока е 7 дни.
Нормално е да искаш да знаеш истината за себе си..
Ако те вълнува това погледни форумите
http://www.baoo-bg.org/forum/
http://forum.bg-mamma.com/
Успех!
Аз съм осиновена и датата на акта ми за раждане е с 45 дни по късна, защото е трябвало да мине процедурата по осиновяване в съда.
Виждала съм обаче актове за раждане на осиновени хора с дати, които отговарят на сроковете по закон - преди и сега срока е 7 дни.
Нормално е да искаш да знаеш истината за себе си..
Ако те вълнува това погледни форумите
http://www.baoo-bg.org/forum/
http://forum.bg-mamma.com/
Успех!
- osinovena
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|