начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Определяне издръжка на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Определяне издръжка на дете

Мнениеот Платец » 15 Дек 2005, 15:41

Със съпругата ми се разбрахме, че отношенията ни вървят към развод. Тъй като и двамата не искаме да правим "сеир с участие на съдия", ще се развеждаме по вазимно съгласие. Имуществото е разделено и остава да определим издръжката която ще плащам за детето ни. Тя ще живее с него в жилището, което нейните родители и прехвърлят и за което аз нямам претенции, а аз в жилището на моите родители. Моята заплата е чисто 300 лева, нейната е малко по-голяма. Детето е ученик на 16 години. При тези условия, каква би трябвало да е издръжката, която да плащам и да запишем в споразумението? В ПМС 38/2002 са посочени минималния и максималния размер, но съда как определя точния размер?
Платец

Мнениеот гост » 15 Дек 2005, 15:57

ами щом сте се споразумяли за недвижимото имущество и за семейното жилище, не виждам какъв е проблема да се споразумеете и за издръжката. Около 80-100 лева мисля че е нормално, но това все пак е вашето дете и вие като родители трябва да прецените
гост

Да,

Мнениеот Платец » 15 Дек 2005, 17:07

Да, така е, след като заживяхме отделно аз давам по 100 лева на месец и отделно купувам по нещо за нуждите на детето, но съпругата започва да намеква, че парите не достигат и трябва да давам още. То парите винаги не са достатъчно, и аз искам детето да е по-добре осигурено, но толкова са ми възможностите. За това искан да знам какви са обичайните размери на издръжката. То за удобство на детето е добре и с такси да ходи на училище и джакузи да се сложи в банята, но това значи ли, че аз трябва да ходя в дрипи и да се храня само с хляб и кисело мляко?
Платец

Мнениеот Гост » 15 Дек 2005, 18:09

ако наистина давате сто лева на месец - това е нормалната сума за дете на 16 г. която се присъжда от съда. Имах дело на което бащата доказа доход 1000 лв. на месец и бе присъдена издръжка 120 лв., а детето имаше специални нужди, т.е. повече разноски. Имам друго по което бащата няма 1 лв. доход, но съда присъди 100 лв. издръжка, защото детето е на 11 г. и има по-големи нужди. Мисля, че при нашите условия и съдебна система 100 лв. ще бъдат присъдени в исково производство, следователно съда ще одобри такова споразумение. Ако нуждите на детето се увеличат или дай боже нашите заплати по искане на детето и издръжката ще бъде увеличена
Гост

Благодаря

Мнениеот Платец » 15 Дек 2005, 21:07

Благодаря много, точно това исках да знам - каква издръжка обикновенно се присъжда при такива доходи.
Платец

Назад към Семейни казуси