начало

Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова

Съвет към юрист без професионален стаж .

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет към юрист без професионален стаж .

Мнениеот gogogo79 » 22 Май 2025, 20:29

Здравейте.
Бих искал да се допитам до вас относно ситуацията в която се намирам в момента. Завършил съм право и искам да се реализирам по специалността . Имам 0 юридически стаж и нямам родители/роднини юристи .
Знам ,че реализация в случай като моя не би била никак лесна , но все пак , какво бихте ме посъветвали .
Вие на мое място , къде бихте кандидатствали ?
Къде е възможно да ми се даде шанс за старт ?
gogogo79
Младши потребител

Re: Съвет към юрист без професионален стаж .

Мнениеот svegrigorov » 23 Май 2025, 00:17

В държавна администрация, нотариална кантора, кантора на ЧСИ, адвокатска кантора.

Имай предвид, че професията не е това, което очакваш.

Възнагражденията са ниски в началото, тъй като има много хора, които искат да заемат юридическите позиции.

Бъди честен със себе си дали наистина обичаш правото. Ако отговорът е не - по-добре се ориентирай към друга професия.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Май 2025, 07:46

Адвокатът е - свободна професия - не е за семеен човек - при всички положения не се изкарват много пари, поне от моята Камбанария.

Удоволствието е чисто спортно - нещо като нашите алпинисти - дето превзеха Еверест 1983 година - първата българска експедиция. Всичко това трябва да е ясно - спорт и пари - не става винаги - както и да е - побеждаваш - но не е гарантирано паричното заплащане.

Аз съм бил какво ли не - но не е в това въпросът - престижът, ако искате да сте мъж на място - отбягвайте ниско платената работа. Един стопанин - винаги трябва да има пари, не за друго - да посреща нуждите на семейството - това е оста на разсъжденията - къде плащат пари.

В моята адвокатска кантора се работи денонощно едва ли не - не е за всеки - повечето им изгърмяват бушоните на първият месец - не е за всеки - да си Факир. Джедаите не се возят на Ферари.

ЧСИ - понякога се случва неприятна атмосфера. Сега - реални примери от живота - Неделчо Митев беше в застрахователният бранш и - поради гъвкавост - все пак говорим за град Стара Загора - се ориентира - след като завърши Правото - но се ориентира. Това е пазарното мислене - много са подобни примери - първо нещо да поработиш.

50 лева ми беше Първата надница - на месец - като стажант на видни юристи - Пламена Маркова, Даниела Горбунова - Ваня Траянова, Еньо Савов, тук е мисълта - как да се вмъкнете в тези среди. Първо - има много оферти за работа, никой няма да Ви закача - трябва да си много глупав Началник да взимаш душата на хората.

Първите месеци - се дава предимство на Новобранеца - няма садисти чак толкова.

Животът е разделен на 2 - Частна и Държавна работа - Държавната дарява спокойствие - Частната - нерви и безсъние.

Престижът - да се наричаш Адвокат е безсмислен - не можеш да посрещаш нуждите на семейството - една делба да заведеш е - 1000 лева, имам делба от 2007 - приключи - 2023 - тържествено, дело от 2002 година - нищо не се случва и досега. Мъчително е - ако пък Ви подкрепя един вид момичето до Вас. Ако имате подкрепа на семейството - това ще е значително облекчение.

Но - удоволствието да се трудиш е несравнимо, каквото и да става. където има по-малко отговорност е най-сполучливо - в никакъв случай тежки задачи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bvoykov » 23 Май 2025, 08:16

Моята стратегия отначало беше - пускам се навсякъде и където клъвне. Било за разследващ, в държавната администрация (където ми тръгна всъщност работата), магистратски конкурси, ако трябва и конкурси за съдебни помощници в други градове, в София има най-много. Зависи какви финансови възможности има човек, моите отначало бяха минимални и извадих късмет. Срамна работа няма - пробваш се навсякъде. Всяко начало е скромно, но може да се надгражда, ако човек поддържа знанията си на ниво и може винаги да се пробва още по-нависоко.
bvoykov
Потребител

Мнениеот vango_ran » 23 Май 2025, 13:23

Здравей!

И при мен беше същата ситуация. Всеки на интервю доволен от мен, а накрая все не бях назначаван. Моят съвет е да се насочиш към държавната администрация. На този линк е порталът им. Може да следиш за конкурси - iisda.government.bg/competitions/competitions_list Дори да не започнеш като юрисконсулт, а като инспектор, публичен изпълнител или друга длъжност, ако колективът види в теб потенциал, ще имаш възможност да се прехвърлиш на длъжност за юрист. Решавай тестове по публичноправни науки, защото това е основен начин на изпитване - ДОПК, ЗАНН, АПК, Закон за администрацията, Закон за държавния служител. преди втората фаза, която е устна. В НАП и Агенция Митници има най-често конкурси, защото това са големи структури. Заплащането там е по-добро, отколкото в НЗОК и НОИ.
Успех от мен и поздрави!
vango_ran
Нов потребител

Мнениеот gogogo79 » 23 Май 2025, 20:14

Благодаря на всички , които се включиха по темата ми !
gogogo79
Младши потребител

Назад към Общи дискусии