Живея в панелка на втория етаж.Над мен живеят двама братя.Какво правят,не зная,но непрекъснато ме наводняват-ту им текат крановете,
ту им тече от пералнята или от мивките.Таваните на банята ,кухнята и
коридора са все мокри.Като им кажа за това те ми отговарят,че апар-
тамента е на маика им,а не техен,че не са го строили те и нищо не пра-
вят за да спрат течовете.Таваните ми са като домашна ювка-лющят се
и падат по главите ни.Те са над трийсет годишни,а майка им живее в
някакво село и не идва изобщо тук.Преди 2 години се принудих да
си сложа окачени тавани,за да не падат боклуци по главите на се-
мейството ми,а и да не гледаме грозните си тавани.Още след няколко месеца платната на същите започнаха да падат и те.Тези които не са паднали още са целите на мръсни и грозни петна.Моля ви за съвет
какво да направя в този случаи-разбирателството и убеждението въобще не помагат.Не зная има ли изобщо истанция,която да се занимава с подобни проблеми.Ако знаете,моля помогнете.Предварител-
но Ви благодаря!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 06:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблеми със съседи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
І. Поне по едно време от общината пишеха предписания след подаване на искане (тогава жалба).
Може би е това, но нека някой който отбира ЗУТ-а да каже:
ІІ. Иначе можете пар екселанс да предявите деликтен иск пред съда за обезщетението.
Може би е това, но нека някой който отбира ЗУТ-а да каже:
Чл. 195. (1) Строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на обитателите [...] или са вредни в санитарно- хигиенно отношение [...] могат да се поправят или заздравят [...]
(2) Състоянието на строежа се установява от комисия от специалисти, назначена от кмета на общината. Комисията действа служебно или по искане на заинтересуваните лица. [...]
(3) Комисията събира служебно всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересуваните лица.
(4) Комисията взема решение строежът [...] да се поправи, заздрави и хигиенизира в определен срок.
(5) Решението на комисията се одобрява от кмета на общината, който издава съответна заповед. [...]
ІІ. Иначе можете пар екселанс да предявите деликтен иск пред съда за обезщетението.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Благодаря за мнението Ви.Вероятно ще се консултирам с адвокат,както ме съветвате.Други мнения няма-явно това не е интересна тема,макар,че сигурно има много хора в моето положение и те се чудят как да се оправят.Силните на деня се оправят по всякакъв начин,а слабите търсят законният.Но често не го и намират!
- matrici
- Младши потребител
Според мен трябва да отидете първо в общината сам да разпитате.
А делото за обезщетението може да изчака мъничко, не повече от 5 г. от увреждането. Потърсете свидетели.
Темата е практически обичайна, но юридически специфична, з-то по-малък кръг се занимават с нея. При това тук всеки отговаря, когато намери време и само по желание.
А делото за обезщетението може да изчака мъничко, не повече от 5 г. от увреждането. Потърсете свидетели.
Темата е практически обичайна, но юридически специфична, з-то по-малък кръг се занимават с нея. При това тук всеки отговаря, когато намери време и само по желание.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Re: проблеми със съседи
Ми споделете? Нали искахте другите да ви посъветват, ще помогнете да се изяснят нещата.
Не е ли редно?
Приятен ден.
Не е ли редно?
Приятен ден.
- kinshasa
- Потребител
Е,ще споделя.Заведох дело след категоричен отказ от страна на съседите да се разберем като хора и оправим течовете.След 2 отлагания съдът присъди виновния да изплати щетите,нанесени по имуществото ми,определени от вещо лице.Имаше и изпълнително дело от ЧСИ,получихме всичко,отремонтирахме поразените места и това е.Съседите сега не ни говорят,но това не е чак такава загуба.Напротив-отстраниха течовете и при нас засега е сухо.
- matrici
- Младши потребител
matrici, имам същия проблем и също се каня да заведа дело. Много Ви моля, бихте ли ми казали колко време Ви отне делото и колко приблизително Ви струва като средства. Ще съм ви благодарна за всякакви съвети, информация и напътствия! У нас всичко започна да мухлясва вече от постоянното наводняване на банята, страшна работа е, а на съседа от горния етаж изобщо не му пука и категорично отказва да оправи проблема. Нямам друг изход, освен дело, само че се опасявам да не се проточи много дълго време..... Благодаря Ви предварително! Дано видите съобщението ми скоро.
- grizanka
- Младши потребител
Имаме следния проблем: съкооператори си закупиха преди 2 години жилището под нашето. Направиха ремонт, който впоследствие разбрахме, че включва преустройство на жилището. Спалнята и банята станаха съответно кухня и не знам си какво. Сега при всяко кулинарно изпълнение, ние участваме във вдишването на неприятните миризми и изпарения - пържен лук, зеле, чесън и всякакви примеси и то не къде, а в спалнята си, в банята, където каквито и вентилатори да слагаме, не може да се спре вонята. А като няма никой в къщи и са отворени вратите на банята и спалнята, елате ни вижте - ни6то не помага, аварийно се изнасяме докато се проветри. Но така с течение на времето, мазнината от кухненския аспиратор и използването му в отдушника в баните се наслоява и се запазва твърде неприятната за едно такова помещение миризма. Имаме ли основание според вас, господа, да търсим справедливост за извършено преустройство, което не е съгласувано с другите живущи в сградата и несъмнено утежнява съжителството и нагнетява напрежение с всеки изминат ден. Вероятно предстои явяване в съд, за6тото разместването на кухня и спалня не е толкова лесно и надали доброволно някои би се съгласил да го направи. Предварително благодаря за Вашите мнения и съвети. Същевременно не съм запозната с моите права в Закона за етажната собственост, а може би и някой друг норм. документ визира справянето с проблема.
- rudimi
- Нов потребител
Определено е налице незаконен строеж (преустройство) с промяна на предназначението на помещения в сграда в режим на етажна собственост. Започва се с жалба до отдел "контрол по строителството" на съответната община, след което следва ДНСК (РДНСК), която ще издаде заповед за премахване, която, от своя страна, съседите Ви ще обжалват, и т. н., и т. п. Няма да стане бързо, но успехът Ви е (почти) сигурен. Междувременно ще подобрите комфорта в жилището, ако си монтирате вентилатор с обратна клапа на отдушника в банята.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря за Вашето мнение, аз също допускам, т.е. убедена съм, 4е имам право. Що се касае до вентилатора, такъв използваме, но миризмата и мазните изпарения проникват отвсякъде...за съжаление, вкл. се отлагат по вентилатора. Остава да се предприеме действие, колкото и да не ми е приятно да влизам в такива отношения със съседи.
- rudimi
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|