начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

проблеми със съседи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблеми със съседи

Мнениеот matrici » 04 Юни 2007, 21:13

Живея в панелка на втория етаж.Над мен живеят двама братя.Какво правят,не зная,но непрекъснато ме наводняват-ту им текат крановете,
ту им тече от пералнята или от мивките.Таваните на банята ,кухнята и
коридора са все мокри.Като им кажа за това те ми отговарят,че апар-
тамента е на маика им,а не техен,че не са го строили те и нищо не пра-
вят за да спрат течовете.Таваните ми са като домашна ювка-лющят се
и падат по главите ни.Те са над трийсет годишни,а майка им живее в
някакво село и не идва изобщо тук.Преди 2 години се принудих да
си сложа окачени тавани,за да не падат боклуци по главите на се-
мейството ми,а и да не гледаме грозните си тавани.Още след няколко месеца платната на същите започнаха да падат и те.Тези които не са паднали още са целите на мръсни и грозни петна.Моля ви за съвет
какво да направя в този случаи-разбирателството и убеждението въобще не помагат.Не зная има ли изобщо истанция,която да се занимава с подобни проблеми.Ако знаете,моля помогнете.Предварител-
но Ви благодаря!
matrici
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 05 Юни 2007, 03:32

І. Поне по едно време от общината пишеха предписания след подаване на искане (тогава жалба).

Може би е това, но нека някой който отбира ЗУТ-а да каже:

Чл. 195. (1) Строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на обитателите [...] или са вредни в санитарно- хигиенно отношение [...] могат да се поправят или заздравят [...]
(2) Състоянието на строежа се установява от комисия от специалисти, назначена от кмета на общината. Комисията действа служебно или по искане на заинтересуваните лица. [...]
(3) Комисията събира служебно всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересуваните лица.
(4) Комисията взема решение строежът [...] да се поправи, заздрави и хигиенизира в определен срок.
(5) Решението на комисията се одобрява от кмета на общината, който издава съответна заповед. [...]

ІІ. Иначе можете пар екселанс да предявите деликтен иск пред съда за обезщетението.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот matrici » 05 Юни 2007, 20:36

Благодаря за мнението Ви.Вероятно ще се консултирам с адвокат,както ме съветвате.Други мнения няма-явно това не е интересна тема,макар,че сигурно има много хора в моето положение и те се чудят как да се оправят.Силните на деня се оправят по всякакъв начин,а слабите търсят законният.Но често не го и намират!
matrici
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 12 Юни 2007, 07:48

Според мен трябва да отидете първо в общината сам да разпитате.
А делото за обезщетението може да изчака мъничко, не повече от 5 г. от увреждането. Потърсете свидетели.

Темата е практически обичайна, но юридически специфична, з-то по-малък кръг се занимават с нея. При това тук всеки отговаря, когато намери време и само по желание.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот matrici » 13 Юни 2007, 18:45

Още веднъж Ви благодаря!Вече се консултирах с адвокат и задействахме случая.
matrici
Младши потребител

Re: проблеми със съседи

Мнениеот kinshasa » 01 Мар 2009, 17:41

Ми споделете? Нали искахте другите да ви посъветват, ще помогнете да се изяснят нещата. 8)
Не е ли редно?
Приятен ден.
kinshasa
Потребител

Мнениеот matrici » 03 Дек 2009, 21:36

Е,ще споделя.Заведох дело след категоричен отказ от страна на съседите да се разберем като хора и оправим течовете.След 2 отлагания съдът присъди виновния да изплати щетите,нанесени по имуществото ми,определени от вещо лице.Имаше и изпълнително дело от ЧСИ,получихме всичко,отремонтирахме поразените места и това е.Съседите сега не ни говорят,но това не е чак такава загуба.Напротив-отстраниха течовете и при нас засега е сухо.
matrici
Младши потребител

Мнениеот grizanka » 16 Дек 2009, 20:32

matrici, имам същия проблем и също се каня да заведа дело. Много Ви моля, бихте ли ми казали колко време Ви отне делото и колко приблизително Ви струва като средства. Ще съм ви благодарна за всякакви съвети, информация и напътствия! У нас всичко започна да мухлясва вече от постоянното наводняване на банята, страшна работа е, а на съседа от горния етаж изобщо не му пука и категорично отказва да оправи проблема. Нямам друг изход, освен дело, само че се опасявам да не се проточи много дълго време..... Благодаря Ви предварително! Дано видите съобщението ми скоро.
grizanka
Младши потребител

Мнениеот rudimi » 04 Мар 2010, 23:13

Имаме следния проблем: съкооператори си закупиха преди 2 години жилището под нашето. Направиха ремонт, който впоследствие разбрахме, че включва преустройство на жилището. Спалнята и банята станаха съответно кухня и не знам си какво. Сега при всяко кулинарно изпълнение, ние участваме във вдишването на неприятните миризми и изпарения - пържен лук, зеле, чесън и всякакви примеси и то не къде, а в спалнята си, в банята, където каквито и вентилатори да слагаме, не може да се спре вонята. А като няма никой в къщи и са отворени вратите на банята и спалнята, елате ни вижте - ни6то не помага, аварийно се изнасяме докато се проветри. Но така с течение на времето, мазнината от кухненския аспиратор и използването му в отдушника в баните се наслоява и се запазва твърде неприятната за едно такова помещение миризма. Имаме ли основание според вас, господа, да търсим справедливост за извършено преустройство, което не е съгласувано с другите живущи в сградата и несъмнено утежнява съжителството и нагнетява напрежение с всеки изминат ден. Вероятно предстои явяване в съд, за6тото разместването на кухня и спалня не е толкова лесно и надали доброволно някои би се съгласил да го направи. Предварително благодаря за Вашите мнения и съвети. Същевременно не съм запозната с моите права в Закона за етажната собственост, а може би и някой друг норм. документ визира справянето с проблема.
rudimi
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 05 Мар 2010, 00:50

Определено е налице незаконен строеж (преустройство) с промяна на предназначението на помещения в сграда в режим на етажна собственост. Започва се с жалба до отдел "контрол по строителството" на съответната община, след което следва ДНСК (РДНСК), която ще издаде заповед за премахване, която, от своя страна, съседите Ви ще обжалват, и т. н., и т. п. Няма да стане бързо, но успехът Ви е (почти) сигурен. Междувременно ще подобрите комфорта в жилището, ако си монтирате вентилатор с обратна клапа на отдушника в банята.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот rudimi » 05 Мар 2010, 21:27

Благодаря за Вашето мнение, аз също допускам, т.е. убедена съм, 4е имам право. Що се касае до вентилатора, такъв използваме, но миризмата и мазните изпарения проникват отвсякъде...за съжаление, вкл. се отлагат по вентилатора. Остава да се предприеме действие, колкото и да не ми е приятно да влизам в такива отношения със съседи.
rudimi
Нов потребител

Назад към Етажна собственост