начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Протоколът по чл. 113 НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Протоколът по чл. 113 НПК

Мнениеот nikilex » 27 Фев 2006, 18:29

При педявяването на материалите по делото, следва ли на обвиняемите да се предостави възможност да се запознаят и с изготвения протокол за отразяване на ВДС ???
Имат ли право обвиняемите да се запознаят със съдържанието на информацията намираща се в CD-то /техническия носител/, относно получените оперативни данни, вследствие приложените СРС ???
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот pavlov_n » 27 Фев 2006, 19:50

Какво означава "ВДС"? Втория въпрос не е много ясен задайте го пак.
pavlov_n
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 27 Фев 2006, 20:58

ВДС = Веществени Доказателствени Средства
СРС = Сппециални Разузнавателни Средства
-------------------------------------------------------------------------

Въпросът ми наистина е твърде специфичен.
Предпочитам по възможност да отговорят и колеги магистрати, посещаващи настоящия форум... 8)
nikilex
Потребител

Мнениеот winters » 27 Фев 2006, 21:26

Водещият разследването не е длъжен да предяви тези материали, няма забрана за обратното, въпреки че няма логика да ги предявява. След като бъде съставен ОА и внесен в съда, насрочена е дата, и материалите са оставени в деловодството - чак тогава обвинямемия, респ. уличения може да се запознае с тях.
...and justice for all!!!
Защо не мога да си сложа аватар?????
winters
Младши потребител

Мнениеот nikilex » 27 Фев 2006, 21:57

Остават само няколко дни, до насроченото на първа инстанция съдебно заседание. Досега не са ни предоставени съдържанието на използваните СРС-тата. Прокурорът по делото ми заявява, че на база на тях предимно е сформирано обвинението с/у позащитната ми.
"...и продължаай да четеш ЗСРС и Измененията в НПК, колега" ми отговаря горепосоченият.
Как следва, да процедирам според вас колеги, от тук нататък... :roll:
nikilex
Потребител

Мнениеот policai » 27 Фев 2006, 22:09

nikilex написа:Остават само няколко дни, до насроченото на първа инстанция съдебно заседание. Досега не са ни предоставени съдържанието на използваните СРС-тата. Прокурорът по делото ми заявява, че на база на тях предимно е сформирано обвинението с/у позащитната ми.
"...и продължаай да четеш ЗСРС и Измененията в НПК, колега" ми отговаря горепосоченият.
Как следва, да процедирам според вас колеги, от тук нататък... :roll:

Наистина го послушайте и четете тези документи. Едно е ВДС на CD, друго е изготвен протокол за същото, който е на хартиен носител и се намира в делото. Но да не тълкуваме, в НПК е определено много точно.
policai
Потребител

Мнениеот nikilex » 27 Фев 2006, 22:18

Основният "проблем" се състои във факта, че в материалите по делото не фигурира въпросният Протокол по см. на чл. 113 НПК :roll:
nikilex
Потребител

Мнениеот winters » 27 Фев 2006, 22:33

Поискайте от съда да ви бъдат предявени материалите по делото, т.е. доказателствата - щом делото е вкарано в съда, прокурора няма думата за това, кое следва да бъде оставено в канцеларията и кое не, имам предвид делото, т.е. изказването му е меко казано несъстоятелно и не ви касае.
policai е прав - възможно е записа на СД да е принесен на хартиен носител, но това не означава, че въпросното СД не може да се слуша по време на съдебното следствие.
И не на последно място, ако обвинението се основава на тези доказателства и те не минат по реда на НПК през съдебно следствие - чудесно - не могат да бъдат ползвани после, т.е. перфектно :-)
winters
Младши потребител

Мнениеот policai » 27 Фев 2006, 22:42

winters написа:Поискайте от съда да ви бъдат предявени материалите по делото, т.е. доказателствата - щом делото е вкарано в съда, прокурора няма думата за това, кое следва да бъде оставено в канцеларията и кое не, имам предвид делото, т.е. изказването му е меко казано несъстоятелно и не ви касае.
policai е прав - възможно е записа на СД да е принесен на хартиен носител, но това не означава, че въпросното СД не може да се слуша по време на съдебното следствие.
И не на последно място, ако обвинението се основава на тези доказателства и те не минат по реда на НПК през съдебно следствие - чудесно - не могат да бъдат ползвани после, т.е. перфектно :-)

Така е, нещо повече, при изрично Ваше искане ВДС ще се слуша, респективно гледа или друго. Нали знаете, че у нас "...да, да...", означава - НЕ. Т.е. друго си е око да види...
policai
Потребител

Мнениеот nikilex » 27 Фев 2006, 23:03

Благодаря за отзивите.
На въпросът ми, как следва защитата да се запознае с информацията съдържаща се в/у техн. ноител "CD-то", отнсно събраните чрез СРС данни, Прокурорът ми отговори следното: "Тя тази иформация е със гриф "СТРОГО СЕКРЕТНО" и съответно, ... и във вр. със ЗСРС............,
:roll:
Последна промяна nikilex на 27 Фев 2006, 23:19, променена общо 2 пъти
nikilex
Потребител

Мнениеот winters » 27 Фев 2006, 23:12

Как "Как следва...?", ами ще направи искане....
winters
Младши потребител

Назад към Наказателно право