начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Моля ви, помогнете ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля ви, помогнете ми

Мнениеот alb » 20 Апр 2006, 22:04

Майка съм на 13 годишно момче. Днес в междучасието съученик на сина ми е скочил върху него и е притиснал главата му под мишница. Синът ми се е отскубнал и го ударил с юмрук в лицето. Последиците към настоящия момент са следните:
1. другото момче е с насинено лице (травмата е установена и от лекар);
2. на синът ми му няма нищо - само го боли ръката;
3. бащата на потърпевшия предявява претенции за парично обезщетение.
Последният учебен час в присъствието на целия клас, психолог, родителят на пострадалото дете и класната ръководителка са разпитали децата за случилото се. Целият клас е на мнение, че синът ми се е отбранявал (лично аз разговарях с някои от децата). А всичко е започнало от една ученическа бележка, в която е писано за пострадалото дете.
Какво е възможно да се случи, ако родителите на момчето заведат дело.
От проведения с бащата разговор съм наясно, че основното, което се иска е обезщетение.
Моля ви, помогнете ми!!!!!!!!!
alb
Младши потребител

Re: Моля ви, помогнете ми

Мнениеот herr_richter » 21 Апр 2006, 00:02

alb написа:Майка съм на 13 годишно момче. Днес в междучасието съученик на сина ми е скочил върху него и е притиснал главата му под мишница. Синът ми се е отскубнал и го ударил с юмрук в лицето. Последиците към настоящия момент са следните:
1. другото момче е с насинено лице (травмата е установена и от лекар);
2. на синът ми му няма нищо - само го боли ръката;
3. бащата на потърпевшия предявява претенции за парично обезщетение.
Последният учебен час в присъствието на целия клас, психолог, родителят на пострадалото дете и класната ръководителка са разпитали децата за случилото се. Целият клас е на мнение, че синът ми се е отбранявал (лично аз разговарях с някои от децата). А всичко е започнало от една ученическа бележка, в която е писано за пострадалото дете.
Какво е възможно да се случи, ако родителите на момчето заведат дело.
От проведения с бащата разговор съм наясно, че основното, което се иска е обезщетение.
Моля ви, помогнете ми!!!!!!!!!

Споко. Вижте чл.48 от Закона за задълженията и договорите:

48. Родителите и осиновителите, които упражняват родителски права, отговарят за вредите, причинени от децата им, които не са навършили пълнолетие и живеят при тях.
Настойникът отговаря за вредите, причинени от малолетния, който се намира под негово настойничество и живее при не го.
Тия лица не отговарят, ако не са били в състояние да предотвратят настъпването на вредите.

След като случката се е случила в училище през учебно време, то Вие попадате под алинея трета - не, отговаряте, тъй като обективно не сте били в състояние да предотвратите настъпването на вредите. Има и решение на ВКС в тази насока - например за вреди по време на ученически лагер.
herr_richter
Младши потребител

alb

Мнениеот alb » 21 Апр 2006, 09:08

Много Ви благодаря!
Тази информация ще ми е много полезна
alb
Младши потребител

Мнениеот herr_richter » 21 Апр 2006, 12:14

Вижте в "Семейни казуси" какво съм Ви отговорил по повод написаното там.
herr_richter
Младши потребител

Назад към Семейни казуси