През 1975г дядо ми придобива недвижим имот след обстоятелствена проверка по давностно владение и наследство. През този период е бил женен с втората си съпруга. Имота е придобит по давностно владение спрямо другите сънаследници. През 1993г дядо ми почина.Въпросът ми е:влиза ли този имот , по начина по който е придобит в СИО и какъв дял от този имот има втората му съпруга?
Предварително Ви благодаря.
- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба на недвижим имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Имота е част от СИО, щом е завършено давностното владение по време на брака - съпругата също е участвала в упражняването на състава на придобивната давност. Но все пак отговора е спорен.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Ами според мен, частта от имота, която е придобил по наследство не е СИО. Останалата част от имота, която е придобил по давност е СИО. Ако правилно съм разбрала въпроса Ви. А и дядото е починал преди 15г. Към днешна дата едва ли Ви е необходима горната информация. Освен ако:
1. Сега е починала втората му съпруга и някой е я наследил, а междувременно въпросният имот е станал апетитен.
2. Казусът е учебен.
1. Сега е починала втората му съпруга и някой е я наследил, а междувременно въпросният имот е станал апетитен.
2. Казусът е учебен.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Kazusa ne e ucheben.Vtorata sapruga e oshte jiva i jelae da prodade imota,za koeto ima principno saglasie ot vsichki sanaslednici.I az chetoh edno talkuvatelno reshenie na VKS,no tam stava vaprosq koga po davnostno vladenie pridobit imot vliza v sastava na SIO-no ne stava vapros za davnostno vladenie spriamo sanaslednici,za nasledstven imot!
Казуса не е учебен.Втората съпруга е още жива и желае да продаде имота,за което има принципно съгласие от всички сънаследници.И аз четох едно тълкувателно решение на ВКС,но там става въпрося кога по давностно владение придобит имот влиза в състава на СИО-но не става въпрос за давностно владение спрямо сънаследници,за наследствен имот!
Потребителят се приканва за в бъдеще да пише на кирилица или при обективна невъзможност за същото да ползва удобен онлайн кирилизатор, примерно http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
Последващо мнение на латиница ще бъде изтрито без оглед на съдържанието.
mod
Казуса не е учебен.Втората съпруга е още жива и желае да продаде имота,за което има принципно съгласие от всички сънаследници.И аз четох едно тълкувателно решение на ВКС,но там става въпрося кога по давностно владение придобит имот влиза в състава на СИО-но не става въпрос за давностно владение спрямо сънаследници,за наследствен имот!
Потребителят се приканва за в бъдеще да пише на кирилица или при обективна невъзможност за същото да ползва удобен онлайн кирилизатор, примерно http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
Последващо мнение на латиница ще бъде изтрито без оглед на съдържанието.
mod
- di_33
- Нов потребител
След като имотът е придобит по силата на давностно владение, упражнявано по време на брака, имотът е придобит в режим на СИО. Със смъртта на дядо Ви през 1993 год. тази СИО е прекратена поради смъртта на единия съпруг. На това основание неговата съпруга придобива 1/2-една втора ид.част от прекратената общност, а останалата 1/2 се дели между неговите наследници. С тяха наследява и съпругата, т.е. тя като наследник ще придобие дял и от останалата 1/2 ид.ч. Но какъв е конкретно нейният дял зависи от това с какви насленици наследява - деца, братя и сестри или техни деца и т.н. В някои случаи, когато наследява с братя и сестри нейният дял се определя в зависимост от продължителността на брака.
- vili
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|