Здравейте!
Надявам се тук да намеря отговор на един въпрос, който не ми дава мира.Баща ми и майка ми са разведе ни и той се ожени повторно като му се роди дете /вече на 18 години/.През 1999 год реши да ни надари и двете.Съответно като първородна дъщеря получих едно лозе, колкото да не е без хич /нотариалния акт остана в него "на съхранение"/ , а на сестра ми дари 3-стаен апартамент в центъра на града.Условието в нейното дарение беше баща ми доживот да обитава апартамента.Обидена бях от решението, което беше взел ,но с течение на годините се примирих.В последствие разбрах,че жена му е унищожила нот.ми акт за лозете като си е мислила,че по този начин ме лишава и от него , това са малка част от нещата, които ми причини, но не е тук мястото да се оплаквам.Има ли начин да си получи заслуженото, т.е. да се боря за този апартамент?
- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дарение
АКО е дарение - да , при положение, че се засяга запазената част, НО едва след неговата смърт! НА за лозето -можете да си вземете препис...
-
don_juan - Младши потребител
Първо, копие от акта си може да получите в Служба "Вписване" по местонахождението на имота.
За апартамента може да се борите само, ако нарушава правото Ви на запазена част от наследството от баща Ви, тоест след неговата смърт.Сигурно сте обидена, което е нормално, но все пак за правото, родителите не са длъжни да даряват децата си приживе.
За апартамента може да се борите само, ако нарушава правото Ви на запазена част от наследството от баща Ви, тоест след неговата смърт.Сигурно сте обидена, което е нормално, но все пак за правото, родителите не са длъжни да даряват децата си приживе.
- sunrise
- Активен потребител
Питащата е засегната по-скоро от неравностойното разпределяне на имотите!
Здравейте, колегите са Ви насочили правилно! При условие, че е накърнена запазената Ви част, може да атакувате дарението след кончината на баща Ви. В този смисъл, радвайте се, че сделката е изповядана под формата на дарение! Съветът ми е-занапред да не повдигате този въпрос пред баща Ви и сестра Ви за да не предприемат действия, срещу които на по-късен етап да не можете да предприемете нищо...в смисъл-една покупко-продажба например... Успех!
Здравейте, колегите са Ви насочили правилно! При условие, че е накърнена запазената Ви част, може да атакувате дарението след кончината на баща Ви. В този смисъл, радвайте се, че сделката е изповядана под формата на дарение! Съветът ми е-занапред да не повдигате този въпрос пред баща Ви и сестра Ви за да не предприемат действия, срещу които на по-късен етап да не можете да предприемете нищо...в смисъл-една покупко-продажба например... Успех!
-
778899 - Активен потребител
Благодаря на всички за внесената яснота по моя проблем. От това, което прочетох, разбрах,че единственото, което ми остава е да се моля да не продадат апартамента преди баща ми да е починал.
- karra_mia
- Нов потребител
Човек трябва да се съобразява с решенията и волята на своя родител, а не да го критикува и недоволства! Въобще ме учудва, как е възможно да се интересувате и дори да сте се дразнила от това какво е получила другата дъщеря на баща си?! Вие, както и всяко едно дете на родител би следвало ако получи нещо от своя родител, да бъде благодарно въобще, че го е получило, а не да се занимава с размера на полученото или с това кой друг какво е получил! Човек ако иска, сам би следвало да се опита да постигне определени неща в живота със своя труд.
- katerinakuch
- Активен потребител
Вие, както и всяко едно дете на родител би следвало ако получи нещо от своя родител, да бъде благодарно въобще, че го е получило...
Аха, несъмнено - дори когато родителят му демонстрира недвусмислено, че предпочита другото си дете или дори че само него смята за свое дете. Нищо обидно няма в това, нали така.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Portokal, питащата твърди, че е получила "само лозе", но нека не забравяме, че тя е първородна дъщеря и е живяла дълго време, преди да се роди другата дъщеря от втория брак. През това време, през което е живяла преди раждането на другата дъщеря, независимо от развода на бащата и повторния брак, то тя едва ли е била лишавана от издръжка, облаги и други грижи от страна на баща си. Нека се върне назад във времето и хубаво да се замисли върху всички думи, жестове и действия от страна на баща и спрямо нея.А нека се замисли и върху своето собствено поведение, действия и отношение спрямо баща и. Знаем, че за да получиш, трябва да дадеш. Е, тя какво е дала на баща си? Знаем какво е получила, а и не само него, но не знаем тя какво е дала от себе си!
- katerinakuch
- Активен потребител
E-хееее, колега Катерина, разговорът взе да придобива философски характер... Айде стига глупости! Две деца-равни квоти! Така е честно, а фактът че бащата не е живял толкова много с първата си съпруга, далеч не означава, че питащата му е "по-малко" дете!
-
778899 - Активен потребител
Регистрирах се в този сайт ,за да получа отговор на свой въпрос, а не за да ставам обект на критики.Никой няма право да обсъжда отношението ми към баща ми ,защото не е запознат с предисторията.След като някой хора ме предизвикаха, ще напиша накратко някой неща, а нека те сами си направят извода.Не съм неблагодарница и майка ми ме е научила, че материалното не е от значение. Родителите ми се развадоха, когато бях на 4 години. Получавала съм символична издръжка /тези ,които са деца на разведени родители ще ме подкрепят/дори влязохме в съдебната зала, за това,че исках 5лв.увеличение, които се сториха много на баща ми. Виждах баща си събота когато ме вземаше от вкъщи ,за да ме заведе при другите ми баба и дядо, а той да прекара един приятен уикенд с поредната си любовница.Завърших училище, а той ми даде 25 лв да си купя нещо, дори не ме попита дали ще имам пари за рокля.Наложи се майка ми да изтегли заем.След това ме приеха в университета /задочно/ и там не получих подкрепата му.Точно тогава майка остана без работа, а аз трябваше да си платя семестъра иначе трябваше да прекъсна и тогава ми обърна груб.Само аз си знам как сме се справяли.Работя и уча откакто съм завършила училище, за да си плащам образованието и да помагам у дома.Жена му не може да преживее факта,че изобщо дишам.Изхвърли в боклука всичките ми снимки от детството, които са ми правили баба и дядо /получих си ги от една съседка, която живее в съседния блок/, ходи по врачки да ми прави магии /пълни глупости/ и т.н.
Тази година сестра ми имаше бал и баща ми в последния момент ме покани, за да ми се оплаче колко пари бил дал, но поне бил доволен,че е успял да направи сестра ми щастлива /много мило, нали?/ Приеха я редовно в София, а аз трябваше да уча задочно, защото сама се издържах.За всички, които си мислят,че съм неблагодарница искам да кажа,че не го правя заради апартамента, лозето или каквото и било, правя го ,за да разберат,че рано или късно всичко се връща.Извинявам се за дългото мнение, но бях длъжна да внеса яснота и да ми олекне.
Тази година сестра ми имаше бал и баща ми в последния момент ме покани, за да ми се оплаче колко пари бил дал, но поне бил доволен,че е успял да направи сестра ми щастлива /много мило, нали?/ Приеха я редовно в София, а аз трябваше да уча задочно, защото сама се издържах.За всички, които си мислят,че съм неблагодарница искам да кажа,че не го правя заради апартамента, лозето или каквото и било, правя го ,за да разберат,че рано или късно всичко се връща.Извинявам се за дългото мнение, но бях длъжна да внеса яснота и да ми олекне.
- karra_mia
- Нов потребител
Регистрирах се в този сайт ,за да получа отговор на свой въпрос, а не за да ставам обект на критики.
Това изречение няма никакъв смисъл. Рядко някой прави нещо с цел да става обект на критики, но това не значи, че никой няма право да го критикува.
Аз разбирам обидата Ви от действията на баща Ви и мисля, че сте напълно права, обаче горното изречение, с което като че ли ни се карате, наистина е безсмислено.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Не съм искала да обидя никого с първото си изречение.Извинявам се на тези, които са се почувствали така.
- karra_mia
- Нов потребител
Karra_mia, за Ваше сведение, никой родител не е длъжен да издържа студент, обучаващ се под формата на задочно обучение.
А личният живот на баща Ви си е негова работа. Всеки човек си има личен живот.
А личният живот на баща Ви си е негова работа. Всеки човек си има личен живот.
- katerinakuch
- Активен потребител
Интересно какво би било мнението на бащата относно отношението и действията на двете дъщери към него, защото то явно е в основата на взимането на такова решение за разпределяне на имотите?!
- katerinakuch
- Активен потребител
Сигурна съм, че ще се съгласите с мен, че всеки има право на мнение и аз уважавам това .Далеч съм от мисълта да определям правата на когото и да било в този форум,но не ми стана приятно като прочетох някой от мненията .Тази тема се превърна малко в статия от "Лична драма" Вината е моя,че прекалено се вживях и в момент на афект съм написала може би нещо , което е засегнало, обидило или е прозвучало критично.
Отново се извинявам на всички и им благодаря за отговора на моя въпрос Присъединявам към думите на don_juan "Време е да приключим!"
Отново се извинявам на всички и им благодаря за отговора на моя въпрос Присъединявам към думите на don_juan "Време е да приключим!"
- karra_mia
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|