начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Свикване на Общо събрание в панелен блок

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свикване на Общо събрание в панелен блок

Мнениеот prophecy » 22 Фев 2010, 15:29

Какво е етажна собственост "по входове"?
Защо позволявате да ви лъжат и заблуждават?

Погледнете си документа за собственост!
Понятието "Дял в общите части" е свързано със СГРАДАТА, а не с ВХОДА!
Не позволявайте да ви залъгват, че "Дял"-ът може да се преизчислява - та това е от единствения Ви документ за собственост!

"Общо събрание на етажната собственост по входове" ви вкарва в капан относно правата ви като собственици - по документа ви за собственост Вие имате дял от общите части на СГРАДАТА, а не само от входа, където е жилището!

Нима ВСИЧКИ, провели вече ОС "по входове" на панелни блокове,
регистрирали са се в Общината и си мислят, че са направили всичко по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) "както трябва", не се усещат, че са "изпързаляни" именно от същата тази Община (за да се махнат от главата на съответните чиновници) и че това ще "лъсне" в съда при първото обжалване на решение на ОС ???

Само Кметът на Общината би трябвало да се уведоми на основание чл.12, ал.4 ЗУЕС да подготви (вкл. след проучване има ли ипотекирани жилища и т.н) и да свика Общото събрание - по закон Инициативна група няма пълномощие за свикване на Общо събрание (тя може да отправи само искане за свикване по смисъла на чл.12, ал.2 ЗУЕС).

Ето защо: Правите Инициативна група по чл.12, ал.2 ЗУЕС и депозирате искането си за свикване на Общо събрание по ЗУЕС!

Това решава проблема за собствениците на жилища в практически
всички панелни блокове в България, ако тези собставеници наистина искат
избора на Управител на етажната собственост да бъде "чист" по ЗУЕС, за да
няма бъдещи оспорвания на следващите решения на ОС "по същество" ???
prophecy
Младши потребител

Re: Свикване на Общо събрание в панелен блок

Мнениеот prophecy » 27 Фев 2010, 09:19

Христо Ботев "БОРБА"

"В тъги, в неволи младост минува,
кръвта се ядно в жили вълнува,
погледът мрачен, умът не види
добро ли, зло ли насреща иде...
На душа лежат спомени тежки,
злобна ги памет често повтаря,
в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки

да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога изамамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи."
prophecy
Младши потребител

Мнениеот prophecy » 27 Фев 2010, 09:50

ПРЕДИ да се свика Общо събрание (ОС), трябва да е ясно спрямо "какви" 100%
според документите са собственост ще бъде преценяван кворума (67%),
респ.гласуването с обикновено мнозинство (50%) от представените общи части в
етажната собственост (ЕС).

Т.е. ПРЕДВАРИТЕЛНО трябва да се прецени колко от представените проценти в ОС наистина принадлежат на живеещи в жилищата собственици (някои може да са всъщност само обитатели или дори наематели - ако са прехвърлили приживе
собствеността,други може да са с ипотека и т.н). Не стига това, ами някои са
всъщност неоткриваеми (не ползват жилището, но го притежават и формират
потенциална част от 100-те процента)...

Такова ПРЕДВАРИТЕЛНО проучване може да направи само Общинската администрация по места чрез достъпа си до регистрационните архиви, вкл.към Агенцията по вписванията.

И едва след наличие на подобна информационна готовност, трябва да се премине към свикване на ОС (дневен ред, дата, час)...

За да не е възможно в "един светъл ден" съседът X да депозира писмен протест
до съда, че изборът на управление на ЕС не е според изискванията на Закона и
че респ.взетите решения са порочни...
prophecy
Младши потребител

Мнениеот kirile » 28 Фев 2010, 19:34

В Общината нямат актуална информация за промяната на собственоста през годините , те чакат тази информация да им я поднесат наготово управителите. На мен лично ми коства много време и средства за справки в агенцията по вписванията , за да открия кой е настоящия собственик на даден обект в сградата. Връчих и декларации за попълване на етажните собственици с необходимите за книгата данни.
kirile
Потребител

Мнениеот iiivvvooo » 31 Мар 2010, 16:36

Това е гати простотията, да живееш във вход А и да притежаваш идеални части във вход Г. Ами то тогава, вход А трябва да участва в поддръжката на общите части на вход Г, да плаща ремонта на асансьора, теча на покрива, повреди по щранговете??? Та 90% от обитателите на вход А вероятно не са стъпвали във вход Д.

Ами какво става ако някой вход А реши да санира входа си?? - другите входове може да ги стопират да участват по някоя от програмите за енергийна ефективност, просто хей така само защото притежават идеални части от вход А, и вероятно от завист са против санирането??? Ми то тогава няма оправия за панелните блокове!!

Аз незнам как е допуснато това на времето- това си е просто невероятна недомислица!!! Това според мен трябва да се оправи със закон!
iiivvvooo
Нов потребител

Мнениеот anserk » 31 Мар 2010, 21:42

iiivvvooo написа:Това според мен трябва да се оправи със закон!

Има го, но някой трябва да чете :D

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
Обн. ДВ. бр.92 от 16 Ноември 1951г., изм. ДВ………. изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г.

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.Общите части не може да се делят.
Чл. 39. Съсобствениците могат да си поделят общата сграда по етажи или части от етажи.
По същия начин може да се раздели общата сграда и по съдебен ред, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените.

За тълкуването, ако ви е трудно, ползвайте правна помощ :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот iiivvvooo » 01 Апр 2010, 13:39

Това въобще не е от помощ!!
Аз тогава задавам въпрос. Как се организира общо събрание на 7 входа с цел обособяване като отделна етажна собственост, спазвайки ЗУЕС?? Като задавам въпроса имам предвид практически как се организира, а не как е според ЗУЕС.
Неможе даден вход да реши самостоятелно да се отдели от останалите 6.

А как ще се процедира в случая на надстрояване. Тук вече нестава въпрос само за поделяне на разходите за входа.

Или да речем един вход реши да отдаде под наем етажна собственост за магазин, лекарски кабинет или каквото е там друго. Тогава другите ще имат претенции за част от наема. И как се решава този проблем??
iiivvvooo
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 01 Апр 2010, 17:45

може отделни ЕС за всеки вход
Чл. 8. (2) Когато сградата е с повече от един вход, управлението може да се осъществява във всеки отделен вход.

Чл. 18. (1) При необходимост от решаване на въпрос, който е свързан с общи части на две или повече етажни собствености, може да се проведе съвместно общо събрание, за участието в което етажните собствености излъчват равен брой представители.
(2) Съвместното общо събрание се свиква по инициатива на управителния съвет (управителя) на една от етажните собствености и се провежда по общите правила за провеждане на общо събрание по този закон.
(3) Решенията се приемат с мнозинство две трети от присъстващите.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот prophecy » 13 Апр 2010, 09:58

Да бъдем наясно със законите!

Отваряйки темата "Свикване на Общо събрание в панелен блок" на 22.02.2010,
имах чувството, че съм улучил един наистина основен проблем в ЗУЕС, а именно относно дяловете в общите части като критерий за вземането на решения в Общо събрание.

В Закона за собствеността (чл.40) е записано, че делът на собственика в
общите части е равен на съотношението между стойността на помещението, което той притежава, към стойността на цялата сграда, изчислени при възникването на етажната собственост.

По-късните изменения в отделните помещения не се отразяват на размера на
дяловете.

Не се допуска възможност собствениците да изчислят размера на дяловете в
общите части, като имат предвид само половината от сградата.

ЕРГО, не е възможно (както допуска ЗУЕС ?!), да се валидизират "Общи
събрания по входове" !!!

Оттам и трудностите по организацията на събранията ...

НО тезата ми е, че това би трябвало да се "изнесе" извън самосиндикалните
лутания на собствениците в етажните собствености и да се заяви ПИСМЕНО в
съответната Община като проблем.

Така че, уважаеми форумци, да бъдем по-активни в основното направление -
проблемът не е в нас и няма защо да се чувстваме виновни, НО държавата в лицето на кметовете трябва да бъде информирана ПИСМЕНО за това, а не "да държим главата си на дръвника" и да чакаме глоби след 30.06.2010 ...
prophecy
Младши потребител

Мнениеот tino76 » 13 Апр 2010, 12:20

profesy то не били компютри ми били компоти :wink: май хич не разбираш за какво става въпрос. Влагай малко по-малко емоции когато се опитваш да разбереш нещо подобно и се абстрахирай от мисълта, че държавата иска да те измами, да ти вземе имота и т.н.
Не виждам какво те притеснява - чл.8, ал.2 от ЗУЕС - Когато сградата е с повече от един вход, управлението може да се осъществява във всеки отделен вход. Важна е собствеността на обекти, а не дали има наемател ипотека и т.н.
Чл. 33. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните идеални части от общите части на сградата - аз имам 3% от ОЧ, ти имаш 1% значи аз имам 3 гласа срещу твоят един глас и така се смята на всички останали.
В Закона за собствеността чл.40 определено не гласи това, което ти си написал, а гласи следното - Чл. 40. Дяловете на отделните съсобственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. Няма стойност на цялата сграда. ОЧ на цялата сграда се определят от архитект. Ако моя апартамент по данъчна оценка е 50000лв, а твоя е 25000лв аз ще имам два пъти повече от ОЧ. И така се смятат на всички останали. Накрая като се съберат дяловете на всички апартаменти трябва да правят 100%.
Не търсете под вола теле, а се сдружавайте, че не остана време, а глобите няма да закъснеят...
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот prophecy » 13 Апр 2010, 15:28

tino76,

1.Както Е И СПОРЕД ТЕБ "В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните идеални части от общите части на СГРАДАТА", т.е. критерий е ЦЯЛАТА СГРАДА, А НЕ ЧАСТ ОТ НЕЯ (чл.38,ЗС "Общите части не може да се делят").

2.Притеснява ме ПРОТИВОРЕЧИЯТА между ЗУЕС и ЗС - записано (!!!) и в ЗУЕС, Преходни и заключителни разпоредби:"§ 5. За неуредени с този закон въпроси се прилага Законът за собствеността").
Това противоречие аз формулирам като основен проблем за собствениците в
режим на ЕС, който НЕ Е техен (не произлиза от тяхното поведение, че да ги
заплашват с глоби примерно...), а е проблем на държавата, допускаща това да
се случи (и респ. би трябвало ДА СТАНЕ ЯСЕН като проблем и за общинските
администрации по места!)

3. ИМА стойност на цялата сграда спрямо годината на построяването (100%
сигурно за панелните блокове, строени през 70-те години на XX-ти век) и това
може да го потвърди всеки строителен ТЕХНИК от отделите по териториално и
селищно устройство към общините - и точно това искам да бъде ясно на
форумците: общините си го знаят проблема още от 70-те години на миналия век, както се казва, но сега ни го "натрисат" като наш (на собствениците).

4. Идеалните части от общите части се изчисляват от лицензирано лице (не от
архитекта!) след получаване на разрешение за строеж при заверени строителни книжа от компетентната инстанция.

5. Сборът от дяловете на всички собственици би станал 100% само относно
ЦЯЛАТА СГРАДА - и отново за проблема "Събрания по входове" ... (респ. кворума
за провеждане и при гласуване).

6. Що се отнася до "компютрите и компотите", през м.март един форумец (той
си изтегли мнението почти веднага) ме включи в преценката си "що изперкали
хора има на този свят, боже"), и по този повод пуснах като реплика част от
стихотворението на Христо Ботев. Считам присъствието му за актуално и досега
в реда на мислите, които разменяме...
prophecy
Младши потребител

Назад към Етажна собственост