Здравейте,
Предварително се извинявам ако прецените, че въпроса ми е недискретен, но във връзка със фонда за ремонт и посоченото изискване в закона за откриване на сметка бих запитал
Направихте ли такава сметка и само на името на един човек / Домоуправител /ли е?
Възможно ли е сметката да е с двама титуляри, които да теглят от нея само заедно.
Идеята ми е, че предстои събрание и ще настоявам да се прекрати практиката просто да се събират пари от едни хора в други хора. Вече са натрупани доста средства и не смятам че е разумно / поне както обясняват / да ги държат у дома.
Благодаря за отговорите
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фонд " Ремонт и обновяване " и сметка за него ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Фонд " Ремонт и обновяване " и сметка за него ?
Няма нищо недискретно във въпросът ти.Не съм убеден,че откриването на такава банкова сметка е "задължителна" по закон!Друг е въпросът,ако в ЕС е направено сдружение на собствениците и те де факто са юридическо лице и няма как да минат без такава сметка.Сметката ще е на юридическото лице.Аз ще ти кажа как сме направили в нашата ЕС които не сме сдружение и то още три години преди да излезе ЗУЕС,а именно още от 2006г.Понеже започнахме да получаваме наеми от големи фирми които плащат само по банков път,ни се наложи да открием сметка на Физическо лице и тя е на името на Управителят в ЕС.Сметката е с дебитна карта и когато се наложи Управителят тегли от нея суми от банкомат или ако е над 400лв.директно от банката.За всеки случай Управителят подписа съгласие в банката да се издаде втора карта на един от собствениците в ЕС която недай си боже да послужи за теглене на суми ,ако Управителят не е временно в състояние на това.Картата е запечатана в плик с подписи и се съхранява в един от собствениците.Ако се наложи ще бъде разпечатана в присъствието на трима души.Няма опасност с втората карта да се злоупотреби,защото всяка карта си има различен номер,а и титулярът на сметката получава ежемесечно извадка от банковата сметка.По този начин отговорих и на въпросът за откриването на сметката.Тя е само на един титуляр и то физическо лице,/ако не сте сдружение/,но писах и как сме направили при нас.За съжаление няма и не може да има абсолютен контрол в/у това как титулярът на сметката ще се възползва от правата си.Единственият начин са годишните фин.ревизии.Дори и да му наложите да тегли пари само в присъствието на втори човек,не можете да го спрете на другият ден той да си изтегли сам колкото иска.Другият начин е ежемесечно да се предоставя на касиера на ЕС състоянието на сметката,но и тя е ала-бала работа.Така ,че умната и с акъл,когато избирате титулярът. Както е казано:"можеш да излъжеш веднъж или два пъти,не можеш да лъжеш за едно и също нещо цял живот"При нас няма проблем,защото аз съм титуляра
- trando58
- Потребител
Trendo 58, благодаря за отговора.
И при нас е малко сходно в частта за отдаване на помещение под наем, но парите са събирани на ръка и се държат най общо казано в чекмедже.
Относно " задължителността " в ЗУЕС е записано
чл. 50 ал. 3 - Средствата във фонда се набират в сметка със специално предназначение, която се открива на името на председателя на управителния съвет (управителя) или на сдружението.
Според мен няма нищо противоречащо на закона и довечера на събранието ще настоявам парите да се събират по сметка.
Не съм против събирането на средства, но трябва да се прекрати практиката за съхранение извън банка.
Още повече че при нас преди 8 г. без да е било записано в ПУРНЕС парите са били по сметка.
И при нас е малко сходно в частта за отдаване на помещение под наем, но парите са събирани на ръка и се държат най общо казано в чекмедже.
Относно " задължителността " в ЗУЕС е записано
чл. 50 ал. 3 - Средствата във фонда се набират в сметка със специално предназначение, която се открива на името на председателя на управителния съвет (управителя) или на сдружението.
Според мен няма нищо противоречащо на закона и довечера на събранието ще настоявам парите да се събират по сметка.
Не съм против събирането на средства, но трябва да се прекрати практиката за съхранение извън банка.
Още повече че при нас преди 8 г. без да е било записано в ПУРНЕС парите са били по сметка.
- dikobraz
- Потребител
Винаги има условия при които титуляра на сметката да не може да тегли пари.А това ,че банките не ги спазват е отделен проблем, те гледат да си улеснят работата .Не ми се задълбава много по темата но като искаш получаваш.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|