начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за наследствен апартамент ???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за наследствен апартамент ???

Мнениеот family » 24 Апр 2014, 21:10

Здравейте,
имам следният проблем и не знам как да процедирам ... :
С по-малкия ми брат сме собственици на наследствен апартамент в центъра на Варна от около 5 години.... от 3 години аз не живея там ...със жена ми имаме собствено жилище и живеем на друго място в близост... за тези 3 години апартамента се е превърнал в бардак ...с брат ми сме в обтегнати отношения и изобщо не мога да говоря с него...!! Правят се безобразни купони ...брат ми е на 25 години живее му се обаче на съседите им писва и следователно съседи и полиция търсят мен . Когато мина да проверя какво е положението ...постоянно се натъквам на някакви непознати физиономии които се разхождат в апартамента в отсъствието на брат ми и следователно чувам въпроса ''къв си ти ве'' в собствения ми апартамент в които съм роден и отраснал !!!
Моля дайте съвет как мога законово да спра брат ми да ползва апартамента ...поне докато не му дойде акъла в главата и успея да се разбера с него ???
Благодаря Ви предварително !!!
family
Нов потребител

Re: Въпрос за наследствен апартамент ???

Мнениеот kdkrastev1234 » 24 Апр 2014, 21:20

Извън доброволните способи за уреждане на отношенията ви, вариантите са два:
1. Съдебна делба, като апартаментът вероятно ще е неподеляем и ще бъде изкаран на публична продан. Всеки от вас може да участва в проданта, като на практика ще наплати дела на другия. А ако не желаете да участвате, ще го изкупи друг и поделяте парите. Това е най-бавната съдебна процедура в България и може да продължи повече от 10 години.
2. Може да го съдите за наем, за това че полза и вашия и дял.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот fbr65 » 24 Апр 2014, 22:11

kdkrastev1234 написа:2. Може да го съдите за наем, за това че полза и вашия и дял.
И като осъди купонджията, предполагаш че ще спрат купоните. Силно ме съмнява тая работа.
fbr65
Потребител

Мнениеот family » 24 Апр 2014, 22:11

Благодаря много за бързия отговор !!!
Апартамента е на много пикантно място във Варна и буквално ако решим да го продаваме ще се продаде за една седмица .... но не това е идеята . Нямам нищо против брат ми да си го ползва ....и не искам нищо от него ...единствено да не е този бардак които е сега но точно това той не разбира !!!
Мисълта ми е може ли да се издейства някаква забрана за ползване на този имот от него а и от мен ???
Нямам нищо против да седи временно пустеещ ....т.к като съсобственик не ми допада как го ползва той !!!
Идеята ми е рано или късно брат ми да се очовечи ...и ползването на апартамента от него да бъде нормално а до тогава да не се ползва от него и от мен .
Благодаря !!!
family
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 24 Апр 2014, 22:15

Ами дайте го под наем. Ще делкате наема. Щом е купонджия, ще скочи веднага на офертата.
fbr65
Потребител

Мнениеот family » 24 Апр 2014, 22:39

Ами не иска много пъти съм пробвал да говоря за това но там си му харесва . Както казах аз съм съгласен да живее там но да спазва нормите за живеене . Не мога да си оставя семейството работата и да стана в пъдар на апартамента и на брат ми ... също така да се червя пред съседите които познавам през целия си съзнателен живот а и да ходя да подписвам актове в полицията и да давам обяснения !!!
Идеята ми е дали има възможност да се изкара забрана за ползване на този имот по мое искане която евентуално да е временна ....за да разбере брат ми че не може така да продължава !?!????
family
Нов потребител

Мнениеот vtsasho » 28 Апр 2014, 11:51

Не знам вие какво точно можете да направите, но според мен по-скоро съседите ви. Доколкото разбирам
има системно нарушаване на общ.ред, а и хората са подавали сигнали за това в полицията, т.е. е документирано. Не знам дали все още съществува, но май преди време имаше такава възможност да бъде
изгонен от кооперацията съсед, който постоянно вдига шум над допустимите норми или изобщо тормози
останалите по друг начин.Може би трябва да се погледне закона за етажната собственост, а ако четат юристи да кажат дали наистина има такава възможност.
vtsasho
Младши потребител

Мнениеот elgeor » 28 Апр 2014, 18:16

ЗС - Чл. 45. (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание за срок до три години:
а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, и
б) (изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.
Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.
Текстът не е отменен, но на практика е трудно приложим. Закона за управление на ЕС /ЗУЕС/ предвижда административни наказания /глоби/ при определени хипотези.
Чл. 55. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и/или ползватели и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.
Това са хипотезите в които се намират съседите.
За вас kdkrastev1234 ви е дал възможните варианти, други няма.
elgeor
Младши потребител

Назад към Семейни казуси