начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Мнениеот bloodphoenix » 10 Дек 2017, 01:33

Здравейте,
случаят е такъв, преди 1 година и 8 месеца бях задържан за 24 часа ,беше образувано досъдебно производство, което в последствие беше обявено за маловажно и прекратено(първо провинение) без глоби и т.н. и ще бъде запазено като архив от прокуратурата. Въпросът ми е следният има ли начин това прекратено досъдебно производство да се премахне по някакъв начин ? Мой познат ми каза ,че е възможно чрез подаване на молба да бъде "изчистено" , а ако не може има ли срок на давност? Искам да добява, че нямам регистрация към полицията( не излиза при справка).
bloodphoenix
Нов потребител

Re: Давност/снемане на прекратено досъдебно производство

Мнениеот kozelet » 12 Дек 2017, 17:00

Щом не излиза и при справка, не разбирам защо въобще ще се занимаваш. Ако не са те привличали като обвиняем (при което щеше да имаш и полицейска регистрация), производството се води срещу неизвестен извършител, и ти не се явяваш страна по него, а си само свидетел, така че нямаш право (а и интерес) да искаш каквото и да било. Последствията за теб би трябвало да са идентични ако примерно отидеш на футболен мач и някой от групата ти се сбие - т.е. никакви - свидетел по досъдебно производство.

Задържането за 24 часа си стои в полицейската система кажи речи вечно, както и много други неща, като глоби на пътя например, но на никой полицай няма да му направи впечатление, освен ако не събереш примерно 5-6 такива ареста - тогава вече ще е подозрително и ако си нямат работа, може и да се позаяждат при рутинна проверка.
kozelet
Младши потребител

Мнениеот bloodphoenix » 12 Дек 2017, 20:16

Благодаря за отговора, явно няма начин да се махне. Занимавам се защото се опитвам да изкарам разрешително за късо нарезно оръжие ,а при по-обстойната проверка излиза всичко. Служител на КОС ми сподели ,че трябва да минат поне 2 години за да се получат нещата ,защото прекалено "прясно" съм заключван.
bloodphoenix
Нов потребител

Мнениеот kozelet » 13 Дек 2017, 18:59

По-скоро зависи за какво е задържането в случая - ако е за наркотици примерно, особено ако и ти си бил употребил, може и да прави проблеми пред КОС, нищо че формално не е престъпление.
kozelet
Младши потребител

Назад към Наказателно право