начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Документ, доказващ издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документ, доказващ издръжка

Мнениеот Tea-2 » 29 Апр 2005, 15:26

Приятелката ми иска да получи постоянно пребиваване в БГ. Един от документите, които й искат, е такъв от банка, в която трябвало да има вложени поне по 1000 лв. на член от семейството. В правилника към ЗЧРБ, обаче, се казва, че е необходим "документ, доказващ, че се осигурява издръжка". Според мен, не е задължително документът да е от банка, вероятно има неписана практика, която администрацията спазва - те са категорични, че само такъв документ може да бъде приет, не и трудов договор. Или може би греша? Моля, дайте съвет.
Tea-2

Re: Документ, доказващ издръжка

Мнениеот Ant » 02 Май 2005, 23:35

Повече инаформация?
От колко време е в БГ?
Има ли "български произход" по смисъла на Закона за българите зад граница?
Какъв е статутът й понастоящем?
Ant

Мнениеот Теа-2 » 03 Май 2005, 11:40

Тя е от Беларус, в БГ е от 1998г. заедно със съпруга си и детето. Тримата са без бълг. произход. Сега всички са с разрешено временно пребиваване, основанието е фирмата, която тя е направила /като бивш балетмайстор/ - нещо свързано с танци за деца, изкуство. Към 2001, мисля, е опитала да получи постоянно пребиваване, но точно тогава са променили закона и вместо 3г., са станали сегашните 5г. да е пребивавала непрекъснато в страната. В началото, когато не е имало изискване да осигурява още 10 лица от фирмата, всичко е било ОК. После, когато въвели задължителното осигуряване, започнала да плаща осигуровки за семейството си и за наетите от фирмата, докато не се разболяло детето й и разбрала, че въпреки редовните здравни вноски, лечението не е безплатно. Тогава спряла да плаща и сега дължи към 5 хил.лв. , има запорирани банкови сметки. Всяка година тя плаща за временното пребиваване за всеки член на семейството си и се тормози с куп документи. Междувременно, дъщеря й напълно се е интегрирала в България - говори български без акцент, тук са приятелите й, не желае да се връща в Русия, нито да ходи в друга страна.
Теа-2

Мнениеот Теа-2 » 03 Май 2005, 11:52

Аз се опитах да прочета закона и правилника. Доколкото разбрах, само за временно пребиваване се иска документ от НОИ - такъв не се иска за получаване на постоянно пребиваване. Другият документ е за осигурена издръжка. Само че къде пише, че трябва да е от банка?! Благодаря Ви, че се включихте, не знаете какво голямо добро можете да направите. Приятелката ми страда най - вече за дъщеря си и вижда единствения изход, като потърси друга по - добронамерена държава...
Теа-2

Назад към Семейни казуси