- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подсъдност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
подсъдност
При развод, делото се води по местожителството на ответника, ако той се възползва от това свое право. Какво става ако съда по местожителството на ответника откаже да гледа делото и върне делото за разглеждане на съда по местожителството на ищеца. Има ли право на частна жалба за решаване на спора за подсъдност пред ВКС и как да се пусне тази жалба, при положение, че ответника не е уведомен на какво основание е отказано искането му, а делото светкавично е върнато на съда по местожителството на ищеца. Благодаря предварително.
VENI,VIDI,VICI!
- titania
- Младши потребител
Re: подсъдност
titania написа:При развод, делото се води по местожителството на ответника, ако той се възползва от това свое право. Какво става ако съда по местожителството на ответника откаже да гледа делото и върне делото за разглеждане на съда по местожителството на ищеца. Има ли право на частна жалба за решаване на спора за подсъдност пред ВКС и как да се пусне тази жалба, при положение, че ответника не е уведомен на какво основание е отказано искането му, а делото светкавично е върнато на съда по местожителството на ищеца. Благодаря предварително.
Колега, моля да бъда извинена за следващите думи, но като колега- мислили ли сте да си наемете адвокат? Дано не е вашето дело- погледнах ви профила...
Ако сте проц. представител на някого в брачно дело - защо не четете новия ГПК? Да видим, там какво е сътворено- чл. 121 и сл. от ГПК/нов/? Не, че е по различно от нормата на ГПК отм....
После- четете и прекратителното определение, постановено от съда по местожителството на ответника- има си мотиви за това действие. Представени ли са доказателства за адресна регистрация по настоящ адрес и прочие неща- ама наистина четете. Изобщо не разбирам, как ответника е направил искане ...Как го правите това практически? Без шега-интересно ми е, защото си е неизвестно за мен.
По скоро, ответника, в отговора си по ИМ ще възрази за подсъдността...
Но, 123/96отм./- при тези факти, да не е възможно определяне на местна подсъдност? Не подценявайте съда!
Ужасон, както би казал един колега.
- Гост.
- Старши потребител
Делото се води по стария ГПК от 2007 е и да, ответника е пуснал молба до съда и е приложил и копие от лична карта
VENI,VIDI,VICI!
- titania
- Младши потребител
аз не съм адвокат и почти не се занимавам особено с бракоразводни дела, но тук става въпрос за дело на сестра ми а не ми достигат знания и опит да помогна
VENI,VIDI,VICI!
- titania
- Младши потребител
Първо си изяснете,ако сте колега и вие сте адвоката на ответника,основни процесуални нещица.След като си обясните вие самия/самата фактите ,опитайте пак да формулирате въпросите си.
Наръчник:делото какво е?какъв е видът на развода и оттам гледай дали важат правилата на исковия процес или на охранит. произв.
Така както питате нещо не се връзва по линията на логиката.
Успех
Наръчник:делото какво е?какъв е видът на развода и оттам гледай дали важат правилата на исковия процес или на охранит. произв.
Така както питате нещо не се връзва по линията на логиката.
Успех
- punisher
- Потребител
Значи не съм адвокат изобщо, а на ответника съм сестра и ми се струва, че адвоката и нещо не си върши работата. Значи случая е следният: Сестра ми научава от познати, че май мъжът и е подал молба за развод. Посъветвах я да не чака, а да провери това и тъй като живеят в Хасково, тръгва търси там. Сестра ми е със Софийско местожителство и подава молба за прекратяване на производството и изпращане на делото по подсъдност на Софийски РС.От там го изпращат на Софийски градски съд за решаване на спора за подсъдност. Съда се произнася с определение, че делото е подсъдно на Хасковски РС. От там определението не го видяхме, експресно са го върнали в Хасково, въпреки че пуснахме частна жалба до ВКС с приложено копие на лична карта, отново. Сестра ми не е уведомена за определението, въпреки че би трябвало. Според думи на нейни познати от Хасково са я търсили на адрес там, въпреки че адреса и в София е посочен и приложен по делото. Адвокатката и казва, че нищо не можем да направим за подсъдността и делото ще се гледа в Хасково. Смята, че адвоката на ищеца, тъй като е силен в Хасково, се е погрижил някои документи да изчезнат, в което вярвам и аз съдейки по това, че я призовават в Хасково. Не знам какво да измисля. Да юрист съм, но съм толкова далеч от тези неща, че ме е страх даже и да насочвам. Когато става въпрос за нещо, което засяга близък човек. За момента не можем да видим делото в Хасково, все е на доклад. Пуснахме молба до съдията да ни позволи да го видим и вече втора седмица, нищо. Не знам какво да правим. Ако някой може да ми даде съвет или поне насока, ще ви бъда благодарна. Делото е от 2007 и се гледа по стария ГПК. Предварително благодаря.
VENI,VIDI,VICI!
- titania
- Младши потребител
titania написа:Значи не съм адвокат изобщо, а на ответника съм сестра и ми се струва, че адвоката и нещо не си върши работата. Значи случая е следният: Сестра ми научава от познати, че май мъжът и е подал молба за развод. Посъветвах я да не чака, а да провери това и тъй като живеят в Хасково, тръгва търси там. Сестра ми е със Софийско местожителство и подава молба за прекратяване на производството и изпращане на делото по подсъдност на Софийски РС.От там го изпращат на Софийски градски съд за решаване на спора за подсъдност. Съда се произнася с определение, че делото е подсъдно на Хасковски РС. От там определението не го видяхме, експресно са го върнали в Хасково, въпреки че пуснахме частна жалба до ВКС с приложено копие на лична карта, отново. Сестра ми не е уведомена за определението, въпреки че би трябвало. Според думи на нейни познати от Хасково са я търсили на адрес там, въпреки че адреса и в София е посочен и приложен по делото. Адвокатката и казва, че нищо не можем да направим за подсъдността и делото ще се гледа в Хасково. Смята, че адвоката на ищеца, тъй като е силен в Хасково, се е погрижил някои документи да изчезнат, в което вярвам и аз съдейки по това, че я призовават в Хасково. Не знам какво да измисля. Да юрист съм, но съм толкова далеч от тези неща, че ме е страх даже и да насочвам. Когато става въпрос за нещо, което засяга близък човек. За момента не можем да видим делото в Хасково, все е на доклад. Пуснахме молба до съдията да ни позволи да го видим и вече втора седмица, нищо. Не знам какво да правим. Ако някой може да ми даде съвет или поне насока, ще ви бъда благодарна. Делото е от 2007 и се гледа по стария ГПК. Предварително благодаря.
Проблема изобщо не е сложен, но не ми е работа да ви обяснявам във форума основни положения и правни институти...
Разбирам болката и съпричастността Ви, но при наличните факти- няма вие като как да помогнете на сестра си.
Що се касае до твърденията, че делото ще се гледа в Хасково- убедена съм, че има изход/ не ми е работа и да говоря за колегата и твърденията му- етика и прочие/- в помирителното заседание по делото сестра ви да си направи възражение за подсъдност/ не е късно!/.
Все таки си мисля, че нещо от фактологията ни е спестено. Просто е невъзможно да е истина....
Имате съмнения в адвоката- сменете го, ако имате представени доказателства за адресна регистрация и той продължава да ви твърди, че делото ще се гледа в Хасково...
Делото било на доклад- ми съдията си има кабинет- отивате там и го искате. . Мястото му е в деловодството, където страните да могат да се запознаят с приложените доказателства/ не само онези изпратени ви с ИМ/, не в кабинета на съдията! Ако не стане- има си председател на съда- той е и адм. ръководител на тази институция.
Пък и защо ходите вие- нали си има пълномощник по делото.
Изобщо- за какво плащате на колегата?
- Гост.
- Старши потребител
И какво , ако делото се гледа в Хасково? Както е посочила колегата -в първо заседание правите отвод. Само не знам , какво всъщност ще спечелите от тази работа? А и предполагам, щом колегата Ви е казал ,че ще е там, сигурно има защо? Та Вие сте писали ,че живеят там, в Хасково.
- sunrise
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|