начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Колко време трае разводът?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко време трае разводът?

Мнениеот elivassileva » 03 Дек 2008, 10:41

Здравейте,

С съпругът ми имаме брак от 1.5г, и имаме и дете на тази възраст. След консултация с адвокат, подадох молба за развод преди 2 седмици. Въпросът ми е следния- колко време трае разводът? каква е процедурата от тук нататък? колко дела ще имаме? Като разводът е по вина на мъжа ми.

Благодаря предварително.

Е.
Аватар
elivassileva
Младши потребител

Re: Колко време трае разводът?

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 13:16

всичко зависи от това колко и какво ще оспорвате. Всъщност нали казахте че имате адвокат, той е запознат с казуса ви най= добре, и би ви дал най- точен отговор /макар че ме съмнява, той откъде да знае вашия съпруг какви пречки ще изтъкне и колко ще оспорва/ едвали някой с точност би ви отговорил
ivalina
Младши потребител

Мнениеот betina » 03 Дек 2008, 13:20

Не може да се даде еднозначен отговор. Зависи от града, натовареността на съдията и не на последно място от похватите на ответната страна. По молба, която бях подала през април месец, се насрочи първото съдебно заседание едва през декември. Обикновено сроковете са по-крътки.
Съдът ще разпореди да се изготви социален доклад, а с отговора на исковата молба ще научите за кога е насрочено делото. АКО НАИСТИНА СЕ БЯХТЕ КОНСУЛТИРАЛИ С АДВОКАТ, щяхте да знаете отговорите!!!
betina
Потребител

Мнениеот donna » 03 Дек 2008, 17:49

Чак толкова дълга и сложна не е, съпругът има право да даде писмен отговор по иска в 1м срок , после съдът ще го насрочи и ще го реши /е ако няма някое усложнение ,че да мине и на 2-ро заседание /, колко бързо зависи от натовареността на съда ,но напълно възможно за 4-5м да приключите.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 03 Дек 2008, 18:00

ето го цялото решение

Решение № 274 от 22.04.2003 г. на ВКС, по гр. д. № 185/2002 г., IV г. о.
Собственост и право, бр. 11/2003 г., стр. 27
чл. 32, ал. 1, т. 2 ЗТСУ (отм.),

чл. 97, ал. 1 ГПК

Когато се решава спор за собственост към момента на последния влязъл в сила дворищнорегулационен план, задължително се изследва приложението на предходните регулационни планове - т. е. дали придаваемите места са били заплатени и дали са били заети по определения ред. Ако не са били приложени, собствеността върху недвижимия имот се запазва такава, каквато е била при първоначалното му положение от преди урегулирането му в дворищнорегулационен парцел.
------------------------

Производството е по чл. 218а, б. "а" ГПК.

Б. районен съд с решението си от 27.02.2001 г. по гр. д. № 1832/2000 г. е приел за установено по отношение на Община Б. и ПК "Н." - гр. Б., че А. Т. П. е бил собственик на недвижим имот както следва: 1. дворно място от 63 кв. м при граници: юг - парцел IХ-577, север - асфалтова площадка, изток - дворно място на ПК "Н.", в момента придадено към терен на общината гр. Б.;
2. дворно място от 237 кв. м, находящо се в гр. Б., кв. С., при граници: юг - парцел IХ-577, север - дворно място на ПК "Н.", изток - парцел - V-568, запад - "гореописаното дворно място, в момента придадено към парцел Х на ПК "Н." и З. дворно място от 42 кв. м при граници: север - парцел IХ, юг - общински имот парцел, запад - улица, в момента придадено към парцел VIII - общински.

По въззивна жалба на ПК "Н." - гр. Б.

Б. окръжен съд с решение от 25.10.2001 г. по гражд. д. № 932/2001 г. е отменил решението на Б. районен съд и изцяло отхвърлил исковете.

Върховният касационен съд провери посочените основания за касация на постановеното от Б. окръжен съд решение и прие следното:

Оплакванията за неправилност на постановеното решение са основателни:

Б. окръжен съд е решил спора между страните само на едно основание - че ищецът А. Т. П. не е бил собственик на дворното място, представляващо парцел IХ-577 от кв. 51 по действащия дворищнорегулационен план на кв. С., гр. Б. По доклад на вещото лице И. П. Б. имот с пл. № 577 от кв. 51 по разписния лист на кв. С. към регулационния план от 1992 г. е бил записан на името на третите лица В. А. П. и В. Т. П.

Подходът за решаване на делото е бил неправилен.

От обстоятелствената част на исковата молба е било установено, че А. Т. П. е предявил иск по чл. 32, ал. 1, т. 2 ЗТСУ. (отм.). Този иск е иск за собственост, но не към настоящия момент, а към минал - в случая към момента на заснемане кадастралната основана на регулационния план на кв. С., одобрен със заповед № 1491 от 15.08.1992 г., по заключението на вещото лице, третите лица В. А. П. и В. Т. П. се легитимирали като собственици с нот. акт № 5 от 3.12.1997 г. - т. е. много по късно.

Към този момент - август 1992 г., съдът е бил длъжен да се произнесе чия собственост са били дворните места, които са били показани на плана като придаваеми към парцел IХ-577 от кв. 51, а всъщност ищецът е твърдял, че те са били негова собственост. Този извод ищецът е мотивирал в исковата молба. "Бях собственик на парцел IХ-577 в кв. 51...". Посочил е, че имотът е придобил по завещание от своя баща Т. П. И., като от своя страна се е легитимирал като собственик с нот. акт № 179 от 24.09.1941 г. на П. околийски съд. Тогава "дворищноурегулираното място имало площ 1550 кв. м, но вещото лице И. П. Б. е докладвало, че по това време нямало нито кадастрален, нито регулационен план. Посочило е, че първият план е бил одобрен със заповед № 217 от 25.01.1944 г. В разписния лист към плана имот с пл. № 173, записан на името на Т. П. И. - баща на ищеца, по графични измервания при включването му в тогавашния парцел IV-173 от кв. 21, е имал площ 1490 кв. м.

Било е установено, че при отреждане терен на ПК "Н." през 1964 г. от имота с пл. № 173, урегулиран в парцел IV, 2 се отнемали 260 кв. м и се придавали към парцел I-170 "за Н.". Към парцел IV-173 се придавали около 135 кв. м от съседния от изток парцел III-172. Или, ако регулацията е била приложена, парцел IV-173 би следвало да има площ около 1365 кв. м, а не 1328, както е изчислило вещото лице и както е било посочено в нот. завещание от 8.12.1967 г. на завещателя Т. П. И.

Тази площ е следвало да се проследи при следващите регулационни планове, защото дворщнорегулационните граници по стария план е следвало да бъдат кадастрални по новия, следващ план (чл. 33, ал. 2 ЗТСУ).

През 1975 г. имотът с пл. - № 155 заедно със съседните имоти пл. № 154 и 159, е бил включен в парцел IV от кв. 36, за обществено мероприятие - "За общежитие на БГА "Б.". Съдът не е изискал вещото лице по-подробно да се спре на това отреждане и тази регулация: в какви граници имот с пл. № 155 е бил заснет при включването му в съсобствения парцел, определен за обществено мероприятие: в границите на стария имот с пл. № 173, заедно с придадените 135 кв. м, или в границите на имот с пл. № 173, включен в първоначалния парцел IV от кв. 21. Изясняването на горните въпроси е било от съществено значение по спора, защото положението на имота към последния влязъл в сила дворищно регулационен план, се е определяло от положението му по предходните регулационни планове. Ако те не са били приложени - придадените места, заплатени и заети от собствениците на парцелите, към които са били придадени - собствеността на имота се е запазила такава, каквато е била при първоначалното му положение отпреди урегулирането в дворищнорегулационен парцел.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 03 Дек 2008, 18:01

:D грешка сори ,днес ми е деня за писане от утре нема да има време :D
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Дек 2008, 01:47

:roll: :lol: И аз това се чудех, защо ли в тази тема... :lol:

Колко ще трае- един Бог знае ...
Каква е процедурата - дълга и сложна и добре описана в ГПК

:roll: :lol:
Това е най- точния отговор. Детайлите, дребни камъчета, могат да усложнят/обърнат колата/ във времето нещата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот elivassileva » 04 Дек 2008, 10:20

По повод това за консултиране с адвоката ми- да, имам такъв, но тъй като и той не ми каза някъкъв период, реших да се обърна към вас, колеги.

Благодаря ви, все пак!

Дано разводът ми трае по-кратко .... ;)

Лек ден!
Аватар
elivassileva
Младши потребител

Мнениеот marconi » 06 Дек 2008, 13:40

Госпожо,
Като имам предвид, че процесът е по вина , напълно възможно е да се наложи провеждането на няколко заседания. Това означава около 5-6 месеца за една инстанция , примерно. Следващата инстанция -добавете още 3.-4 месеца и ще разберете приблизително отговора на въпроса си.
За процедурата няма да Ви обяснявам, защото едва ли ще разберете нещо от това , а и точно кога,какво и как ще се случи не може да се прогнозира с точност.
Предполагам, че се интересувате колко заседания ще има по делото - предполагам имате едно дело и то е за развод. След това може да имате и други дела ,но не за тях става въпроса. Конкретно - минимум две заседания за една инстанция.
Дано сте напълно задоволена от обясненията ми ! :wink:
marconi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси