Проблемът ни е следният - двете деца на съседите взимат уроци по пиано и свирят по два-три часа ВСЕКИ ден, а често и сутринта, и вечерта, включително през почивните дни. Не го правят след 22 ч., но е направо побъркващо да слушаме части от едни и същи мелодии по хиляда пъти и дисхармонично. Пианото им е над спалнята ни, а след два месеца чакаме бебе. Опитахме да се обясним с тях, защото шумът е доста силен и неприятен. Нямаше резултат.
Бих искала да знам с какви възможности за реакция разполагаме по закон - извън чл.55 и чл.57 от ЗУЕС или алтернативно чл.11 ал.1 т.10 б.Е и чл.38 от ЗУЕС. Съществува ли наредба за замерване на шума в етажната собственост? Въпросът на Общо събрание ли следва да бъде поставен или направо да се обръщаме към районната администрация? Има ли норми за ограничаване на шума до допустими граници?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Шумни съседи - свирене на пиано
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Шумни съседи - свирене на пиано
До kora_66
Сигурна ли сте,че задавате въпросът си там където трябва?
Сигурна ли сте,че задавате въпросът си там където трябва?
- trando58
- Потребител
Имам идентичен проблем - съседи (в съседна сграда) дават уроци по оперно пеене, което представлява повтаряне на нечленоразделни звуци на интервали през около минута и продължава с часове и почти всеки ден. През лятото седя като затворник в апартамента си и в момента, в който се чуе "ааааааааааа" или "оооооооооооо" си затварям прозореца, защото иначе е нетърпимо. Проблема е, че техните прозорци седят постоянно отворени и въпреки, че моят е затворен все пак ги чувам все едно са в съседната стая.
На всичкото отгоре най-вероятно тази дейност е незаконна, защото няма законни частни уроци, но ако подам жалба в подразделението на Икономическа полиция в РПУ-то без 100% доказателство, че те получават пари или друга изгода за дейността си те могат да ме осъдят за клевета.
В последните няколко дена съм се заел и пиша петиция, която ще адресирам до г-жа Фандъкова, районият ни кмет, общински съветници и няколко общински дирекции и отдела. С тази петиция ще обиколя съседните сгради във вечерните часове (около 18:00 ч.) и ще събера максималното количество подписи и тогава ще я подам в общината.
И понеже наближават празници и т.н. и предполагам, че няма да получа особено бързо отговор - ще пиша какво е станало най-вероятно в средата на януари.
На всичкото отгоре най-вероятно тази дейност е незаконна, защото няма законни частни уроци, но ако подам жалба в подразделението на Икономическа полиция в РПУ-то без 100% доказателство, че те получават пари или друга изгода за дейността си те могат да ме осъдят за клевета.
В последните няколко дена съм се заел и пиша петиция, която ще адресирам до г-жа Фандъкова, районият ни кмет, общински съветници и няколко общински дирекции и отдела. С тази петиция ще обиколя съседните сгради във вечерните часове (около 18:00 ч.) и ще събера максималното количество подписи и тогава ще я подам в общината.
И понеже наближават празници и т.н. и предполагам, че няма да получа особено бързо отговор - ще пиша какво е станало най-вероятно в средата на януари.
- thunderbg
- Нов потребител
Като музикант-любител мога да дам следните два неюридически съвета:
1. На пианото има един ........... Като се държи натиснат - заглушава звука. След като дамата преподава, следва да знае кой е той.
2. Да си купи йоника / клавир. Така съм направил аз и не тормозя домашните с упражненията си. Има изход за слушалки - слагаш ги и никой освен теб не чува. Или просто намаляваш звука от потенциометъра.
И един юридически:
http://svyat.com/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0/
1. На пианото има един ........... Като се държи натиснат - заглушава звука. След като дамата преподава, следва да знае кой е той.
2. Да си купи йоника / клавир. Така съм направил аз и не тормозя домашните с упражненията си. Има изход за слушалки - слагаш ги и никой освен теб не чува. Или просто намаляваш звука от потенциометъра.
И един юридически:
http://svyat.com/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0/
"Не е необходимо нарушението да засяга пряко имота, достатъчно е и косвено въздействие, както е в случая, когато близки до имота заведения, работилници или дори самият съсед в своето жилище създават шум или замърсяване над допустимите норми (Решение № 133/1988 г. на ОСГК). Такава дейност може да бъде занаятчийска, и то когато извършителят є има разрешение за нея, включително и да ползва съответното помещение например работа с металорежещи или дървообработващи машини в избено помещение и др. В практиката на автора има два случая, в които по реда на чл. 109 ЗС са предявени искове за преустановяване използването на съсобствено дворно място за разходки и хигиенни нужди на кучета, както и иск за преустановяване действията на съсед от апартамент над този на ищцата, изразяващи се в рязане на таванската плоча в кухнята на ищцата и пускане на вреден газ през пукнатините."
-
teogeo - Активен потребител
А как ще заглушиш оперното пеене , като запушеш устите на пеещите ли ?
Защо се занимавате с глупости ?
Бебето Ви от малко и то безвъзмездно ще получи обща музикална култура , а после може да добие и интерес към музиката и да реши да се занимава с това. Погледнете положително на обстоятелството да имате съседи музиканти.
Бебето Ви от малко и то безвъзмездно ще получи обща музикална култура , а после може да добие и интерес към музиката и да реши да се занимава с това. Погледнете положително на обстоятелството да имате съседи музиканти.
- kirile
- Потребител
kirile написа:А как ще заглушиш оперното пеене , като запушеш устите на пеещите ли ?
Искам да си направят звукова изолация на апартамента и да си затварят прозорците. Опитайте на интервал от 30 секунди, почти всеки ден (4-5 дена седмично), в продължение на 4-5 часа (не по-малко от 2 часа и често над 6 часа дневно) да слушаш повтарящо се фалцетно "ИИИИИИИИИИИИИИ", "ООООООООООООО" или "АААААААААААААААА".
Съпругата ми е учителка по математика в частен учебен център - не може да си подготви материалите спокойно от този шум. Аз съм аудио монтажист - чувам ги при затворена дограма и слушалки на ушите с пуснат звук сякаш са в съседната стая. Това продължава от години и вече е нетърпимо.
Имам съседи музиканти в моята сграда - пианисти. Но те не натискат 2 или 3 клавиша на пианото в продължение на часове и не ги чувам, защото си държат прозорците затворени, а в същото време има дни, когато свирят по над 8 часа, за да репетират.
Моля, след като не можете да предложите решение на проблема да не взимате страна и да преценявате, че всъщност няма проблем.
- thunderbg
- Нов потребител
Лошата новина е , че проблемът Ви няма решение. Това исках да кажа , а не да вземам страна.
- kirile
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|