начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Шумни съседи - свирене на пиано

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шумни съседи - свирене на пиано

Мнениеот etigra » 07 Дек 2011, 12:01

Проблемът ни е следният - двете деца на съседите взимат уроци по пиано и свирят по два-три часа ВСЕКИ ден, а често и сутринта, и вечерта, включително през почивните дни. Не го правят след 22 ч., но е направо побъркващо да слушаме части от едни и същи мелодии по хиляда пъти и дисхармонично. Пианото им е над спалнята ни, а след два месеца чакаме бебе. Опитахме да се обясним с тях, защото шумът е доста силен и неприятен. Нямаше резултат.
Бих искала да знам с какви възможности за реакция разполагаме по закон - извън чл.55 и чл.57 от ЗУЕС или алтернативно чл.11 ал.1 т.10 б.Е и чл.38 от ЗУЕС. Съществува ли наредба за замерване на шума в етажната собственост? Въпросът на Общо събрание ли следва да бъде поставен или направо да се обръщаме към районната администрация? Има ли норми за ограничаване на шума до допустими граници?
etigra
Нов потребител

Мнениеот kora_66 » 07 Дек 2011, 12:23

извинете, грешка.
Последна промяна kora_66 на 07 Дек 2011, 13:33, променена общо 1 път
kora_66
Нов потребител

Re: Шумни съседи - свирене на пиано

Мнениеот trando58 » 07 Дек 2011, 13:00

До kora_66

Сигурна ли сте,че задавате въпросът си там където трябва? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
trando58
Потребител

Мнениеот thunderbg » 14 Дек 2011, 18:01

Имам идентичен проблем - съседи (в съседна сграда) дават уроци по оперно пеене, което представлява повтаряне на нечленоразделни звуци на интервали през около минута и продължава с часове и почти всеки ден. През лятото седя като затворник в апартамента си и в момента, в който се чуе "ааааааааааа" или "оооооооооооо" си затварям прозореца, защото иначе е нетърпимо. Проблема е, че техните прозорци седят постоянно отворени и въпреки, че моят е затворен все пак ги чувам все едно са в съседната стая.

На всичкото отгоре най-вероятно тази дейност е незаконна, защото няма законни частни уроци, но ако подам жалба в подразделението на Икономическа полиция в РПУ-то без 100% доказателство, че те получават пари или друга изгода за дейността си те могат да ме осъдят за клевета.

В последните няколко дена съм се заел и пиша петиция, която ще адресирам до г-жа Фандъкова, районият ни кмет, общински съветници и няколко общински дирекции и отдела. С тази петиция ще обиколя съседните сгради във вечерните часове (около 18:00 ч.) и ще събера максималното количество подписи и тогава ще я подам в общината.

И понеже наближават празници и т.н. и предполагам, че няма да получа особено бързо отговор - ще пиша какво е станало най-вероятно в средата на януари.
thunderbg
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 14 Дек 2011, 20:04

Като музикант-любител мога да дам следните два неюридически съвета:

1. На пианото има един ........... Като се държи натиснат - заглушава звука. След като дамата преподава, следва да знае кой е той.

2. Да си купи йоника / клавир. Така съм направил аз и не тормозя домашните с упражненията си. Има изход за слушалки - слагаш ги и никой освен теб не чува. Или просто намаляваш звука от потенциометъра.

И един юридически:

http://svyat.com/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0/

"Не е необходимо нарушението да засяга пряко имота, достатъчно е и косвено въздействие, както е в случая, когато близки до имота заведения, работилници или дори самият съсед в своето жилище създават шум или замърсяване над допустимите норми (Решение № 133/1988 г. на ОСГК). Такава дейност може да бъде занаятчийска, и то когато извършителят є има разрешение за нея, включително и да ползва съответното помещение ­ например работа с металорежещи или дървообработващи машини в избено помещение и др. В практиката на автора има два случая, в които по реда на чл. 109 ЗС са предявени искове за преустановяване използването на съсобствено дворно място за разходки и хигиенни нужди на кучета, както и иск за преустановяване действията на съсед от апартамент над този на ищцата, изразяващи се в рязане на таванската плоча в кухнята на ищцата и пускане на вреден газ през пукнатините."
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kirile » 16 Дек 2011, 16:43

А как ще заглушиш оперното пеене , като запушеш устите на пеещите ли ?
Защо се занимавате с глупости ?
Бебето Ви от малко и то безвъзмездно ще получи обща музикална култура , а после може да добие и интерес към музиката и да реши да се занимава с това. Погледнете положително на обстоятелството да имате съседи музиканти.
kirile
Потребител

Мнениеот thunderbg » 16 Дек 2011, 19:09

kirile написа:А как ще заглушиш оперното пеене , като запушеш устите на пеещите ли ?
Защо се занимавате с глупости ?
Бебето Ви от малко и то безвъзмездно ще получи обща музикална култура , а после може да добие и интерес към музиката и да реши да се занимава с това. Погледнете положително на обстоятелството да имате съседи музиканти.

Искам да си направят звукова изолация на апартамента и да си затварят прозорците. Опитайте на интервал от 30 секунди, почти всеки ден (4-5 дена седмично), в продължение на 4-5 часа (не по-малко от 2 часа и често над 6 часа дневно) да слушаш повтарящо се фалцетно "ИИИИИИИИИИИИИИ", "ООООООООООООО" или "АААААААААААААААА".

Съпругата ми е учителка по математика в частен учебен център - не може да си подготви материалите спокойно от този шум. Аз съм аудио монтажист - чувам ги при затворена дограма и слушалки на ушите с пуснат звук сякаш са в съседната стая. Това продължава от години и вече е нетърпимо.

Имам съседи музиканти в моята сграда - пианисти. Но те не натискат 2 или 3 клавиша на пианото в продължение на часове и не ги чувам, защото си държат прозорците затворени, а в същото време има дни, когато свирят по над 8 часа, за да репетират.

Моля, след като не можете да предложите решение на проблема да не взимате страна и да преценявате, че всъщност няма проблем.
thunderbg
Нов потребител

Мнениеот kirile » 18 Дек 2011, 12:46

Лошата новина е , че проблемът Ви няма решение. Това исках да кажа , а не да вземам страна.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост